„Nemogući uslovi“ vlasti Baskije, FSŠ i Bilbao u problemu

EURO 7. apr. 202121:54
Podeli:
Paolo Bruno/Getty Images

Fudbalski savez Španije obavestio je Evropsku fudbalsku uniju da vlasti Baskije nisu dale garanciju da će u Bilbaou u toku Evropskog prvenstva na stadionima moći da se okupljaju navijači. I ne samo da nisu dale garanciju već su propisale "nemoguće uslove".

U sredu je poslednji dan tokom koga Fudbalski savezi i gradovi predviđeni za domaćine Evropskog prvenstva mogu da dostave garancije da će mečevima moći da prisustvuju navijači, a to je glavni uslov da se domaćinstvo zadrži.

Bilbao je bio jedan od gradova koji su bili pod znakom pitanja. U sredu je Glazgov dobio garanciju Vlade Škotske dok vlasti Republike Irske nisu dale takve garancije za Dablin.

Povezano

Iz FS Španije oglasili su se saopštenjem:

„Nije tačna informacija da je Fudbalski savez Španije učestvovao u kreiranju protokola koji su nemogući za sprovođenje. U sredu je Vlada Baskije propisala pravila koja su takva da ih je nemoguće sprovesti“, navodi se u saopštenju.

„Glavni zahtev je da bude vakcinisano 60 odsto populacije u Baskiji i ostatku Španije do 14. juna, ili da broj zaraženih koronavirusom ne popunjava više od dva odsto kapaciteta bolnica. To su uslovi koje je nemoguće dostići.

Postavljeno je ukupno sedam uslova koji se kumulativno naslanjaju jedni na druge i koje je u potpunosti nemoguće ostvariti. Zbog toga, kada UEFA donese odluku na osnovu analize dokumenata koje smo joj dostavili, FS Španije neće biti krivac ako Bilbao ne bude među domaćinima ili bude a prisustvo publike ne bude moguće.

Po principu jednakosti, FS Španije će podržati Bilbao i inicijativu vlasti Baskije, ako iste uslove budu morali da ispune i ostali gradovi domaćini, a u ovom trenutku smatramo da je to nemoguće“, zaključeno je u saopštenju.

UEFA će konačnu odluku doneti najkasnije 20. aprila. Prošlog meseca Aleksandar Čeferin izričito je naglasio da će glavni uslov biti da vlasti garantuju da će prisustvo navijača biti omogućeno kako bi gradovi zadržali domaćinstvo.

Komentari

Vaš komentar