Srđan Jovanović: Vredni dečko iz Kaluđerice

Blog ostalo 10. jun 202117:10 > 19:172 komentara
Srđan Jovanović
AP Photo/Armando Franca

Nije se našlo mesta za Srbiju među 24 države učesnice Prvenstva Evrope. Zastava je u Nion otpremljena preko Srđana Jovanovića i Uroša Stojkovića, jedinih iskonskih predstavnika srpskog fudbala na kontinentalnom šampionatu.

Najbolji srpski arbitar obavljaće poslove četvrtog sudije. Vernog mu saradnika i mahača očekuju zadaci rezervnog pomoćnog arbitra, narodski, mahača…

Skroman momak iz beogradskog predgrađa, Kaluđerice, Srđan Jovanović se lagano probijao u vrh srpske sudijske škole. Otac troje dece, obrazovan i elokventan, ponekad bespotrebno nenametljiv, nakupio je u biografiji dovoljan broj mečeva za poštovanje. Finale Prvenstva Evrope za mlade, između Španije i Nemačke, tačno pre dve godine, najavilo je veliki uspon tada još srpskog arbitra, skrajnut sa najveće scene.

Povezane vesti

#related-news_1

Nije Jovanovića godinama bilo na najvećim utakmicama Super i Prve lige, čak ni Kupa Srbije… Nezasluženo, kako to u Srbiji često biva, priliku da odlučuju o sudbini lošijih od sebe imali su funkcioneri Crvene zvezde i Partizana. Bez razloga – potvrdilo je to i poslednje finale kupa, čiji je Jovanović bio i ponajbolji akter. Svih 130 minuta vodio je utakmicu bez greške. Za čistu „desetku“.

Put na EURO, sa statusom četvrtog arbitra, nije zenit, niti iskušenje karijere Srđaja Jovanovića. Priznao je to i na naš poziv, uz konstataciju:

„Neukusno je da pričam kao četvrti sudija. Nadam se, biće prilike, da razgovaramo u drugačijim okolnostima…“

Srđan Jovanović
Guliver image

U poslednjoj sezoni vodio je 43 utakmice – 30 u domaćim i 13 u inostranim takmičenjima. Uz meč Reala i Šahtjora (2:3), u grupnoj fazi Lige šampiona, bio je akter i u kvalifikacionom susretu Nemačke i Islanda (3:0), četiri puta sudio je utakmice Lige Evrope…

Internacionalac od 2015, svojevremeno jedan od tipičnih predstavnika neobično uticajne „beogradske škole suđenja“, ponosno je kroz karijeru isticao značaj strica, istog imena, naravno i prezimena, za njegovu karijeru. Počivši Srđan Jovanović senior, kao arbitar, potom član Sudijske komisije FSS i predsednik Organizacije sudija FS Beograda, imao je široke vidike. Ne i sreću da sinovca gleda na predstojećem Prvenstvu Evrope, potom i Olimpijskim igrama, u Tokiju, čiji će Srđan biti učesnik.

Zajedno sa Jovanovićem, put do najboljeg sudijskog tima u Srbiji, krčili su Uroš Stojković i Milan Mihajlović. Često u Srbiji bezrazložno razdvajani, pokazali su bezbroj puta da kao treći tim na terenu sjajno deluju.

U očekivanju krupnijih izazova, EURO je sasvim izvesno samo kratka stanica u karijeri Srđana Jovanovića. Stasiti momak, od ugleda i imena, zaslužio je prvo u svojoj Srbiji mnogo više… UEFA, na sreću, ume da ceni sve što valja. I obrnuto…

Gde gledati EURO 2020?

Sve utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu možete da pratite na kanalu Nova S. Gledaoci koji nisu na SBB mreži, takmičenje najboljih evropskih reprezentacija mogu da gledaju bilo gde i preko bilo kog interneta u Srbiji uz specijalni EON TV paket – EON Evropsko.

Komentari

Vaš komentar