UEFA pooštrila i proširila sankcije Rusima

EURO 2. maj. 202219:18 > 19:376 komentara
Podeli:
Laszlo Szirtesi/Getty Images

Evropska fudbalska unija (UEFA) izrekla je nove sankcije ruskom fudbalu.

UEFA je u ponedeljak potvrdila da ženska fudbalska reprezentacija Rusije i definitivno neće moći da igra na Evropskom prvenstvu koje se ovog leta održava u Engleskoj.

Takođe, potvrđeno je da ruski klubovi sledeće sezone neće moći da učestvuju u evrokupovima – Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencije. Zabrana se odnosi kako na muške, tako i na ženske klubove.

Uz to, prijave koje je Rusija podnela za organizaciju Evropskog prvenstva 2028. i Evropskog prvenstva 2032. odbačene su bez daljeg razmatranja.

Sve sankcije izrečene su u vezi sa ratnim sukobima u Ukrajini, a u odnosu na one koje je UEFA ruskim klubovima i reprezentacijama izrekla u februaru samo su pooštrene ili produžene.

UEFA je dodatno objavila da će ženska reprezentacija Portugalije, koja je u baražu za plasman na EURO 2022, poražena od Rusije, igrati na evropskoj smotri fudbala za žene ovog leta.

Takođe, ženska fudbalska reprezentacija Rusije više neće moći da učestvuje u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2023, a muška reprezentacija izbačena je iz Lige nacija za sezonu 2022/23. Rusi će automatski biti postavleni na poslednje, četvrto mesto Grupe 2 Divizije B i nakon grupne faze ispašće u Diviziju C.

Sve sankcije i zabrane odnose se i na mlađe i omladinske selekcije i futsal ekipe.

Komentari

Vaš komentar