KAPACITET 50.000 MESTA: Nacionalni stadionu u Zemunu!

FIFA World Cup 26. mar 201613:33 > 13:36
Nacionalni fudbalski stadion biće izgrađen u Zemunu, imaće kapacitet od 50.000 mesta i koštaće 150 miliona evra. Ovo je za „Blic“ potvrdio Vladimir Kravčuk, savetnik za strateške projekte.

Lokacija je u Zemunu, odnosno Laudenov šanac.

Troškovi izgradnje zaista ulaze u tu cenu. Pored stadiona, nameravamo da izgradimo sve moderne materijale koji su po propisima UEFA i FIFA. U blizini nacionalnog stadiona će biti hoteli, poslovni objekti koji bi bili samoodrživi. Čekamo samo građevinsku dozvolu, a očekujem da ćemo radove okončati između šest i 10 meseci„, rekao je Kravčuk.

Objasnio je i zašto je Zemun odabran kao lokacija.

Izabrali smo Laudenov šanac jer tamo već postoje uslovi za izgradnju. Prosto je neverovatno da se toga niko ranije nije setio. Šanac je širok od 100 do 200 metara, dugačak 1.500, a ima i dubinu od 25 metara. Stadion bi bio samo desetak metara iznad zemlje. Ispod njega bi bilo tri ili četiri nivoa prostora za parking. Pošto je stadion ispod zemlje, imali bismo prirodno termalno grejanje od 14 stepeni„.

Prednost izabrane lokacije je i odlična povezanost sa ostalim delovima grada.

Autoput Beograd – Zagreb biti udaljen samo 1.500 metara. Takođe, neće biti daleko ni Aerodrom “Nikola Tesla” – svega 10 kilometara. Olakšavajuća okolnost je što nećemo kretati od nule, već imamo potrebnu infrastrukturu (struju, vodu, gas)“.

Kravčuk je najavio i da će radovi da se obavljaju u tri faze.

Prvu fazu će obuhvatati izgradnja samog stadiona. Drugi i treći deo radova će se ticati izgradnje lokala koji bi se kasnije izdavali. Milan Korica je napravio plan izgradnje po uzoru na svetske stadione, a video ih je mnogo. Čak je neke u Africi i gradio„.

Author: BS