Afrika traži deset mesta na proširenom Mundijalu

FIFA World Cup 22. feb 201718:53 > 18:56
Podeli:
Philipp Schmidli/Getty Images

Predsednici afričkih federacija rekli su da će tražiti od Svetske fudbalske federacije deset mesta na proširenom Svetskom prvenstvu.

Od 2026. godine, na Mundijalu će učestvovati 48 reprezentacija, umesto dosadašnje 32, što je Afrikance nateralo da zatraže dvostruko veći broj mesta.

Sve federacije podržavaju plan proširenja Mundijala i postoji nada da će Afrika moći da ima deset mesta u budućnosti“, rekao je prvi čovek Fudbalske asocijacije Južne Afrike Deni Džordan.

Afrika će na Mundijalima u Rusiji sledeće godine i Kataru 2022. imati pet mesta.

Evropljani traže minimum 16 mesta na proširenom prvenstvu, što je tri više nego što sada imaju. Takođe, Evropska fudbalska unija želi da njene reprezentacije budu razdvojene u uvodnoj rundi, u kojoj će biti 16 grupa od po tri nacionalna tima. Iz svake od tih grupa, po dve će proći dalje u nokaut fazu, po planu koji je FIFA objavila prošlog meseca.

Očekuje se da će Azija dobiti osam ili devet mesta, a Južna Amerika šest. Reprezentacije iz regiona CONCACAF bi trebalo da dobiju šest mesta, uz mogućnost da u baražu izbore još jedan, dok bi Okeanija imala jedno garantovano mesto. Interkontinentalni plej-of bi odlučio ostale učesnike Mundijala.