FIFA istražuje – Srbi i Hrvati dominiraju u dve oblasti

FIFA World Cup 28. nov 20179:25 > 9:59
Podeli:
Getty images/ Srđan Stevanovic

Svetska fudbalska federacija (FIFA) i švajcarski Internacionalni centar za istraživanje sporta (CIES) obavili su istraživanje, u kome su analizirane reprezentacije koje su se plasirale na Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

FIFA i CIES su odbrali određene kategorije i kroz komparativni pristup došli su do podataka koje se tiču kako reprezentacija, tako i njihovih kontinentalnih konfederacija.

Što se tiče dve reprezentacije iz regiona koje će igrati na Mondijalu, srpske i hrvatske, one mogu da se „pohvale“ da su najbolje u dve kategorije. 

Srpska reprezentacija je u proseku bila najviša u kvalifikacijama sa visinom 185,6 cm, dok je iza sebe ostavila Švedsku, Island, Dansku, Hrvatsku (184,9), pa sve ostale do najniže Saudijske Arabije (176,2). Što se tiče konfederacija UEFA ima primat, čiji su fudbaleri najviši sa prosečnih 183,2 cm. 

Printscreen

Hrvatska je, uz Švedsku i Island, jedina reprezentacija čiji svi fudbaleri učesnici kvalifikacija nastupaju u inostranim klubovima. Ni Srbija nije daleko u ovoj kategoriji, jer se nalazi na petom mestu sa 92,3 posto fudbalera, koji igraju van Superlige, a da su dobili poziv za državni tim. 

Na drugoj strani spektra nalaze se fudbaleri Engleske i Saudijske Arabije, koji svi igraju na „domaćem tlu“. Nešto „bolji“ su Rusi, čijih 5 posto igrača reprezentacije igraju „preko“. 

Printscreen

 Što se tiče godina fudbalera, najstariji su bili reprezentativci Paname – u proseku 29,4 godine, dok je najmlađi sastav imala Nigerija 24,9 godina. Srbija je 12. na listi sa prosekom reprezentativaca od 27,7 godina, dok su Hrvati 14. sa prosekom 27,5 godina. 

Printscreen

 Zanimljiva je i kategorija koja se odnosi na mesto rođenja reprezentativaca. Marokanci su ubedljivi pobednici u ovoj oblasti, jer je čak 61,5% njihovih članova državnog tima rođeno van teritorije Maroka. Hrvatska je takođe pri vrhu sa 15,4 posto, dok je Srbija sa 3,8 posto u „zlatnoj sredini“. 

Printscreen

Takođe, istraženo je i koja je zemlja najveći poslodavac fudbalera, koji će igrati na SP. To je Engleska, u čijim ligama igra 164 (15,3%) fudbalera koji su uspešno prošli kvalifikacije za Mondijal.   

Printscreen