SP na SK: Sve što ste propustili, a niste smeli

Podeli:
Srdjan Stevanovic, Getty Images

Prvi decembar je protekao u znaku žreba za predstojeće Svetsko prvenstvo u fudbalu, koje će naredne godine igrati u Rusiji, a redakcija Sport Kluba se potrudila da vam ponudi što više zanimljivog zadržaja u vezi sa temom.

Dešavanja u Kremlju sa posebnom pažnjom su praćena na ovim prostorima. Razlog je jasan – reprezentacija Srbije se posle osam godina vraća na svetsku smotru, a rezultat u Rusiji će u mnogome zavisiti od protivnika. Voljom žreba to će biti najuspešnija svetska selekcija Brazil, kontinentalni rival Švajcarska i jedno od otkrovenja prethodnog Mondijala Kosta Rika u okviru grupe E.

Sa Kostarikom i Švajcarskom Srbija nikada nije igrala, ako govorimo o periodu od osamostaljenja države, dok se sa Brazilom poslednji put sastala 2014. godine. Čitav istorijat međusobnih duela mogli ste da čitate na našem sajtu nedugo po završetku žreba. 

Mišljenja o jačini grupe E su podeljena, pa je Sport Klub odlučio izađe „na ulicu“ i sprovede anketu. Najveći broj ispitanika označio je Brazil kao najvećeg favorita na čitavom takmičenju, dok zavidan broj njih misli da će se Srbija sa Švajcarskom boriti za drugo mesto.

O protivnicima Srbije za SK su govorili i brojni fudbalski stručnjaci, među kojima se izdvajaju legendarni fudbaler i trener Ivan Golac i selektor Crne Gore Ljubiša Tumbaković. Dok Tumbaković veruje da su Orlovi na istom nivou kao Švajcarska i Kosta Rika, Golac ide korak dalje istakavši da Srbija ima šanse i protiv Brazila.O šansama Srbije direktno govorio je i Robert Prosinečki iz studija u Zagrebu.

Takođe, za SK je ekskluzivno govorio i Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“.

Naravno, svoje viđenje posle žreba u Kremlju dali su i komentatori Sport Kluba i to u video formi.Mišljenja su usaglašena oko jedne stvari – najveća nepoznanica grupe je sama Srbija.

Nisu izostavljene ni informacije „iznutra“. Protagonisti proteklih kvalifikacija, ali i predstojećeg završnog turnira – Dušan Tadić i Antonio Rukavina govorili su za naš sajt o ciljevima u Rusiji.

Svestan jačine Brazilaca, sjajni plejmejker ističe da će fokus biti na borbi za drugo mesto, a Rukavina smatra da raspored ide na ruku Orlovima i da će kolektivna igra zaustaviti Nejmara.

Za razliku od njih, selektor koji je obezbedio plasman u Rusiju, ali se tamo neće naći – Slavoljub Muslin nije želeo da komentariše dešavanja oko reprezentacije.

U sav video i tekstualni sadržaj, o žrebu i šansama Orlova na Mondijalu u podkastu su govorili Vladimir Novaković, Vladimir Živković i Gojko Andrijašević.

Za kraj, ukoliko ste propustili, usledile su i detaljnje analize svakog protivnika. Vladimir Novaković, Ivan Lončarević, Dragan Čiča, Vladimir Živković i Lazar Jovanović su udruženim snagama do najsitnijih detalja predstavili Kostariku, nedugo zatim iŠvajcarskui na kraju favorita u grupiBrazil.