Halilhodžić: Kinezi, verujte Lipiju

FIFA World Cup 13. dec. 201714:14 > 14:17
Podeli:
Masashi Hara/Getty Images

Selektor Japana Vahid Halilhodžić rekao je da veruje da Marselo Lipi može u potpunosti da transformiše reprezentaciju Kine i odvede je na Svetsko prvenstvo 2022. godine.

Japan je slavio protiv Kine u utorak sa 2:1 u drugoj rundi prvenstva Istočne Azije, pa Lipijevi izabranici nemaju šansu da po treći put osvoje regionalnu titulu.

Uprkos tome, Halilhodžić kaže da je evidentno da Lipi gradi tim za budućnost i da je evidentan kvalitetan rad.

Sprema se za 2022. godine i svi igrači i te kako veruju Lipiju“, rekao je Halilhodžić, „Najbolji je trener na svetu, osvojio je sve, sve titule koje je želeo. Izabrao je tim koji raste i ima veoma obećavajuću budućnost. Rezultati ne mogu da dođu za nekoliko meseci, potrebne su godine da bi se stvorila konkurentna grupa“.

Kina se samo jednom kvalifikovala na Mundijal, kada ju je vodio Bora Milutinović, a u pitanju je bio šampionat u Južnoj Koreji i Japanu 2002. godine. Od tada, Kinezi su se mučili, tri puta nisu stigli do poslednje runde kvalifikacija, da bi ove godine uspeli, ali nisu izborili mesto u Rusiji naredne godine.

Ne znam šta se dešava u kineskoj ligi, pošto nisam proučavao detalje, ali imaju igrače koji su kvalitetni i koji mogu da napreduju pod Lipijevim vođstvom. Potrebna im je ambicija da stignu do Mundijala u Kataru. Ako Kinezi budu više verovali Lipiju, biće bolji“, naglasio je Halilhodžić.

Japan će na Svetskom prvenstvu u Rusiji igrati u grupi H sa Poljskom, Senegalom i Kolumbijom.