Vremešni "faraon" El Hadari se nada rekordu u Rusiji

FIFA World Cup 3. apr 201816:49 > 17:17
Podeli:
Jamie McDonald/Getty Images

Golman Egipta Esam El Hadari će, ukoliko bude pozvan u reprezentaciju za Svetsko prvenstvo u Rusiji i zaigra na najvažnijoj fudbalskoj smotri, postati najstariji fudbaler u istoriji Mondijala.

Esam El Hadari je 15. januara napunio 45 godina, pa će na Mondijalu u Rusiji definitivno prestići dosadašnjeg rekordera, kolumbijskog čuvara mreže Farida Mondragona, koji je na SP u Brazilu (24. juna 2014) imao 43 godine i tri dana kada je kao zamena ušao u igru protiv Japana. Potrebno je samo da selektor Faraona Ektor Kuper pošalje poziv golmanu, koji je već 156 puta čuvao mrežu Egipta, ali to je izvesno samo formalnost. 

„Veoma sam srećan zbog učešća na Svetskom prvenstvu, to je ujedno poruka i svim fudbalerima širom sveta da treba da veruju u svoje snove i da se bore da bi se oni ostvarili. Možda bi neko rekao da sam sa 45 godina star, ali za mene je to samo broj na papiru. Svakog dana treniram naporno, a reč nemoguće za mene ne postoji. Boriću se da branim boje svoje zemlje na SP“, rekao je El Hadari.

Golman saudijskog Al Tavouna je naglasio da želi da obori Mondragonov rekord i zbog obećanja prema pokojnom ocu. 

„Moj pokojni otac mi je jednom rekao da mu je san da me vidi kako igram na Mondijalu. Ja želim da on bude ponosan na mene. Osvojio sam mnoge titule, ali na SP nisam igrao, želim da ostvarim taj san, to je moj cilj“, rekao je El Hadari. 

Iskusni golman je govorio za BBC i o napadaču Liverpula Mohamedu Salahu, koji je Egiptu doneo plasman na SP pogotkom u 90+5. minutu sa penala protiv Konga u Aleksandriji (2:1). 

„Mnogo sam ponosan na ono što Salah radi. On je započeo novu eru egipatskih igrača. On je promenio način na koji egipatski fudbaleri razmišljaju, kao i broj onih koji su rešili da zaigraju u Evropi, čak i u manjim klubovima“, dodao je golman Egipta. 

Egipćani će na Svetskom prvenstvu igrati u Grupi A, gde se još nalaze državni timovi Rusije, Saudijske Arabije i Urugvaja. 

Jan Kruger, Getty Images Sport