"VAR na Mondijalu, nije to pametno"

FIFA World Cup 11. apr 201820:03 > 20:18
Podeli:
Dennis Grombkowski/Getty Images

Bivši predsednik FIFA Sep Blater izrazio je sumnju u sistem video asistenata (VAR), koji se u poslednje dve godine našao u primeni u mnogim fudbalskim takmičenjima, a biće korišćen i na Svetskom prvenstvu u fudbalu, ovog leta u Rusiji.

Blater, koji je zbog neetičkog ponašanja u FIFA suspendovan iz fudbala na šest godina, rekao je da se navijači „ne osećaju ugodno“, kada se koristi VAR sistem, kao i da „nije pametno“ koristiti ga na Mondijalu.

„Za fudbalske puritance, kao što sam ja, smatram da je to inovacija, koja je uvedena prebrzo. Većina sudija sa tim sistemom nisu upoznate. Mislim da nije pametno uvoditi taj sistem na Svetskom prvenstvu. Ja se definitivno ne osećam ugodno, a isto je i sa navijačima“, rekao je Blater

FIFA je u martu saopštila da će VAR sistem biti u upotrebi na SP u Rusiji, ali je njegovo korišćenje do sada često izazivalo sumnju u pouzdanost. 

Blaterov naslednik u FIFA Đani Infantino međutim svim snagama podržava uvođenje tehnoloških noviteta u fudbal, a dobio je podršku i za prošireni format SP od 48 timova, koji će se primeniti na SP 2026. godine. Reprezentacije će biti podeljene u 16 grupa od po tri tima, a po dva najbolja će nastaviti takmičenje. 

„Videćemo šta će biti sa formatom od 48 ekipa, ali jedno ne sme da bude učinjeno – da igraju po tri tima u grupi, jer smo taj problem imali 1982. godine u Španiji. Kada igraju tri ekipe, jedna je uvek posmatrač“, kritikovao je Blater i ovaj izbor FIFA.