"Prodaja Vemblija će doneti Engleskoj 'boginju'"

FIFA World Cup 1. maj. 201817:47 > 17:49
Podeli:
Julian Finney/Getty Images

Milijarder Šahid Kan, vlasnik Fulama i Džeksonvil Džeguarsa, rekao je da će potencijalnom kupovinom „Vemblija“ doprineti većoj šansi da Engleska osvoji titulu svetskog šampiona.

Kan je Fudbalskoj asocijaciji Engleske poslao ponudu vrednu oko milijardu funti i najavio da će se potruditi da dovede Superboul u London ukoliko ona bude prihvaćena.

Naša uloga bi bila da pružimo prvoklasno mesto za takav događaj. Fudbalska asocijacija će na raspolaganju imati sumu od oko 600 miliona funti koja može da bude uložena u osnovu njenog rada, a to je engleski fudbal i osvajanje titule na Svetskom prvenstvu. Vembli je sjajan stadion i treba ga preurediti da bi mogao da bude domaćin Superboula i finala Svetskog prvenstva“, istakao je Kan.

Pakistansko-američki milijarder je ponudio 600 miliona funti, ali će Fudbalska asocijacija zadržati pravo da na „Vembliju“ organizuje utakmice reprezentacije i Kupa, što će joj doneti još 400 miliona. Takođe, ukoliko njegova ponuda bude prihvaćena, stadion će i dalje nositi ime „Vembli“.

Vembli je osnova, kolevka engleskog fudbala“, rekao je Kan, 217. najbogatiji čovek na svetu prema ovogodišnjoj listi magazina „Forbs“, „Želimo da Engleska igra mečeve na Vembliju, kao i da se tamo igra finale Kupa, to je u njegovom DNK. Želimo da zadržimo originalnu misiju Vemblija, a to mu daje na vrednosti, iskreno“.

Kan je najavio da njegovi planovi uključuju i izgradnju krova koji neće uticati na „dušu stadiona“, kako je rekao. Takođe je naglasio da bi dao Čelsiju zeleno svetlo da igra svoje utakmice na „Vembliju“, koji bi mu bio privremeni dom dok traje renoviranje „Stamford bridža“, počevši od 2020. godine.