Sećate se Rafe Markeza? Rusija će mu biti peti Mundijal

FIFA World Cup 15. maj. 201811:44 > 11:59
Podeli:
Laurence Griffiths/Getty Images

Nekadašnji štoper Barselone Rafael Makrez bi mogao da postane tek treći igrač koji će nastupiti na tri Svetska prvenstva. On je uvršten na širi spisak meksičke reprezentacije selektora Huana Karlosa Osoria.

Defanzivac Rafael Markez koji je protekle sezone nastupao za meksički Atlas ima 39 godina i najavio je da više neće igrati fudbal. Ugovor za sledeću sezonu nema, ali će veoma verovatno još malo fudbala igrati u Rusiji na Svetskom prvenstvu. 

On je za meksičku reprezentaciju nastupio 141 put, a postigao je 17 golova za „El Trikolor“. Debi u nacionalnom timu imao je još 1997. godine sa nepunih 18 godina, a oko tog prvog meča sa Ekvadorom postoji interesantna priča. Naime maloletnog Rafalea Markeza je u tim greškom pozvao selektor Bora Milutinović, koji je u svom sastavu hteo Rafinog prezimenjaka Cezara, takođe štopera iz ekipe Atlas za koju su obojica igrali. 

Markez se nije našao u sastavu za Svetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. godine ali je igrao u Južnoj Koreji i Japanu, Nemačkoj, Južnoj Africi i pre četiri godine u Brazilu. 

Manuel Queimadelos Alonso/Getty Images

Ako bude u avionu za Rusiju, Rafa Markez će postati tek treći fudbaler koji je nastupio na pet Mundijala. Pre njega su to uradili još samo Lotar Mateus i Meksikanac Antonio Karbahal. 

Što se tiče klupske karijere Makez se proslavio u Barseloni za koju je nastupao od 2003. do 2010. godine i sa kojom je osvojio četiri titule prvaka Španije i dve Lige šampiona. Pre Barse je Markez bio u Atlasu i Monaku, a pozne igračke dane provodio je u Njujork Red Bulsima, Leonu, Veroni i ponovo Atlasu u kom je i počeo i završio karijeru.