Najdoski: Velika je obaveza pred Krstajićem

FIFA World Cup 21. maj 201814:02 > 14:05
Podeli:
FSS

Legendarni fudbaler Crvene zvezde Ilija Najdoski kaže u intervjuu za Sportifico da bi reprezentacija Srbije trebalo da se plasira u drugi krug na Mundijalu u Rusiji.

Orlovi su u grupi sa Kostarikom, Švajcarskom i Brazilom.

“Dobro su prošli i dobro su igrali u kvalifikacijama, poseduju kvalitetan tim, sklop iskustva i mladosti. Rekao bih da dosta toga zavisi od njih samih, tj. od mentaliteta, našeg balkanskog. Ne bih nikoga želeo da izdvajam od pojedinaca jer mi je ova Srbija delovala zaista kao prava ekipa. Ako nastave tako da igraju, uspeh je garantovan, stvarno verujem da bi mogli da naprave dobar rezultat. Najveći broj fudbalera igra u inostranstvu, u jakim ligama, tako da Orlovi imaju čemu da se nadaju“, počinje Najdoski za Sportifico i dodaje:

“Svaka ekipa koja je došla na Mundijal tu je s razlogom – to jeste fraza, ali je i istina. Grupa je ujednačena, ne možemo da kažemo da će biti lakše sa Kostarikom nego sa Švajcarskom recimo, mada jeste jasno da je Brazil favorit. Ponavljam, ako Srbija bude disciplinovana i sledila dogovor, od nje zavisi, barem kada je reč o prolasku u drugi krug“.

Srbija je napravila veliku i neočekivanu promenu na klupi – Slavoljuba Muslina zamenio je Mladen Krstajić.

“Ne znam koja je priča tu posredi i ne mogu detaljnije da komentarišem, ali Muslin je veoma dobro odradio kvalifikacije. Posle tri propuštena velika takmičenja, odveo je ekipu na Mundijal, što je ogroman uspeh. Pred Krstajićem je velika obaveza jer Mundijal nosi veliku težinu, a on će tek posle nekoliko meseci na klupi voditi tim na SP. U fudbalu se nikada ne zna, može da ispadne i dobro – zavisiće najviše od samih igrača, tu se držim svoje filozofije, tako da ako bude dobra atmosfera, kvalitet koji poseduju pokazaće i na terenu“.

U skladu sa svojim karakteristikama kada je bio igrač, Najdoski ističe Nemačku kao jednog od osnovnih favorita u Rusiji.

“Nemačka ima izgrađen sistem i uvek je bila u vrhu, za njih nema važnih i nevažnih utakmica jer na svakoj ‘ginu‘ do kraja i njima je kolektiv uvek bio ispred svega, kao neka mašina koja melje. Španiju nikada ne treba otpisati, ali mislim da su nosioci tima prošli zenit i da nisu više ono što su bili. Možda su se malo i zasitili, mada jesu ubacili i sveže krvi“, kaže 54-godišnji Najdoski za Sportifico i dodaje:

“Nejmar je fenomenalan igrač, ali mora svoj kvalitet da podredi ekipi. Ako bude igrao za sebe, to neće na dobro da izađe. Već pet godina je u Evropi, prilagodio se i može da obeleži Mundijal. On je sada povređen, Brazilu bi mnogo značilo da on bude u timu, ali imaju još odličnih igrača i svakako je jedan od favorita. U taj uži krug pretendenata na titulu spada i Argentina koja, osim Mesija, ima još vrlo dobrih fudbalera“.

Svetsko prvenstvo na programu je od 14. juna do 15. jula.