Zeleno svetlo za Ruse – svi "čisti" za Mondijal

FIFA World Cup 24. maj 20183:48 > 4:02
Dean Mouhtaropoulos, Getty Images

Kako je saopštila FIFA svi ruski reprezentativci, koji se nalaze na spisku Stanislava Čerčesova za Svetsko prvenstvo, mogu da uzmu učešće u najznačajnijem fudbalskom takmičenju, jer se protiv nijednog od njih ne vodi istraga zbog dopinga.

Ruski sportisti su proteklih godina imali mnogo problema pred velika takmičenja, jer se protiv njih vodila istraga zbog učešća u sistemskom, državno podržanom i organizovanom dopingu. 

Iako se najčešće radilo o takmičarima u individualnim sportovima i drugi su bili „obeleženi“, pa je tako i ceo olimpijski tim Rusije suspendovan sa ZOI u Pjongčangu, a oni „čisti“ sportisti su mogli da se takmiče pod neutralnom zastavom. 

FIFA je navela da se vode istrage zbog dopinga protiv određenih ruskih fudbalera, ali da niko od tih igrača neće biti na Mondijalu, koji počinje 14. juna. 

Ruski fudbaleri su na doping ranije bili testirani u laboratoriji u Moskvi, koja je posle slučaja dopinga ruskih sportista zatvorena, da bi nalazi na ponovo išli na proveru u Svetsku antidoping agenciju. Svi nalazi ruskih fudbalera na novoj proveri su bili negativni. 

Domaćin Mondijala će igrati u Grupi A zajedno sa reprezentacijama Saudijske Arabije, Egipta i Urugvaja.