Navijači tokom Mundijala potrošili 1,3 milijarde evra

FIFA World Cup 22. jul. 20182:26 > 2:47
Podeli:
Oleg Nikishin/Getty Images

Prema izveštaju ruske Sberbanke inostrani navijači su tokom trajanja Svetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji potrošili 1,3 milijarde evra.

Sberbanka je prikupila podatke za period od 14. juna do 16. jula, uključujući sva plaćanja stranim kreditnim karticama, kao i plaćanja kešom putem konverzije valute u njenoj bankarskoj mreži. 

Navijači iz inostranstva su na boravak u hotelima potrošili 67,9 miliona evra, ali je ta cifra još i veća jer su se za boravak koristile razne vrste smeštaja i načini plaćanja. 

Restorani su prihodovali 582 miliona evra, dok je 244 miliona evra otišlo u džepove vlasnika fast fudova. Na troškofe u kafeima, restoranima i prodavnicama suvenira je otpalo oko 50% novca navijača, dok je od 4% do 6% utrošeno na transport (186 miliona evra). 

Navijači su tokom mesec dana Mundijala na kupovinu lekova u apotekama potrošili 6,4 miliona evra, što je rast od 5% na godišnjem nivou u Rusiji. 

Na sportsku opremu su utrošili 46 miliona evra, gde je primećen i najveći porast – 9,2 puta više u odnosu na 2017. godinu. 

Statistika Sberbanke je pokazala da su konvertovane valute iz 190 zemalja, dok su u plaćanju platnim karticama prednjačili ljubitelji fudbala iz SAD, Kine i Meksika.