Kamerunke pod istragom zbog ponašanja na meču SP

FIFA World Cup 24. jun. 201919:22 > 19:31
Podeli:
Printscreen

Iša Johansen, predsednica komiteta Afričke konfederacije za ženski fudbal pozvala je nadležne da ispitaju ponašanje reprezentativki Kameruna na meču osmine finala Prvenstva sveta za žene protiv Engleske.

Engleska je slavila 3:0 i tako se plasirala u četvrtfinale Svetskog prvenstva, ali je meč obeležio niz protesta Kamerunki zbog odluka sudije nakon pregledavanja snimka. Kamerunke su u jednom trenutku, zajedno sa svojim stručnim štabom, odbile da nastave meč pa je utakmica završena 105 minuta nakon početka.

Predsednica Komiteta za žesnki fudbal pri Afričkoj fudbalskoj konfederaciji Iša Johansen smatra da ovo ponašanje mora da bude istraženo.

Cela zbrka je nastala nakon drugog gola Engleske. Pogodak Elen Vajt sudija je prvo poništio zbog ofsajda, ali kada je pregledao snimak odlučio je da gol ipak prizna što je prvo navelo Kamerunke da se okupe oko njega i bukvalno mole da promeni odluku da bi nakon toga odbile da nastave meč.

Pridružio im se u protestima i selektor Alain Djeumfa koji je ušao na teren, a nakon utakmice je branio svoje igračice uz objašnjenje da im je „učinjena nepravda“.

Selektor Engleske Fil Nevil ocenio je ponašanje svih u reprezentaciji Kameruna kao „neprihvatljivo“.

Isti stav ima i Johansen koja poziva na istragu:

„Iako sam beskrajno ponosna na afričke reprezentacije koje su učestvovale na Prvenstvu sveta za žene, jučašnji meč između Englekse i Kameruna jednostavno je bacio senku na sve, ne samo na ženski afrički fudbal već na celokupan afrički fudbal. Ovo je situacija koja mora da bude proverena i procenjena na odgovarajućem nivou u savezu“, rekla je Johansen koja je takođe dodala da tokom istrage mora da se uzme i obzir faktor koji je doveo do ovakvog ponašanja.

„Kada se ovakve stvari dogode svi jasno vide razočaranje kod igračica na terenu, svi u Africi smo ga doživeli kao jedan. Prihvatamo kolektivnu odgovornost, ali u isto vreme, bez želje da zvući kao da tražim opravdanje za ono što se dogodilo, moramo se potruditi da zaista razumemo šta je to što je dovelo do ovakve situacije. To su stvari kojima Afrička fudbalska konfederacija mora da se pozabavi i mi ćemo to uraditi kako bismo izbegli ovakve stvari u budućnosti“, dodala je ona.

Kamerun ipak nije jedina afrička slekcija čiju je sudbinu na Mundijalu na neki način odlučio VAR. U istoj fazi se dan ranije na istim mukama našla i Nigerija koja je smatrala da je teško oštećena u duelu sa Nemačkom koja je na kraju slavila 3:0 i prošla dalje. Ipak, Kamerunke u ovom meču nisu ostale dužne – bilo je tu pljuvanja, gadnih startova, guranja… Zaboravile su, čini se da za to nisu kažnjene isključenjima.