Skaloni igranje u Boliviji upoređuje sa "utapanjem"

FIFA World Cup 12. okt 202022:01 > 22:43
Podeli:
REUTERS/Marcelo Endelli

Selektor Argentine Lionel Skaloni uporedio je igranje fudbala u La Pazu sa "utapanjem" dok se priprema da sa svojom reprezentacijom gostuje u utorak u Boliviji u kvalifikacijama za SP.

Argentina nije blistala na startu kvalifikacija za SP, ali je zabeležila pobedu 1:0 protiv Ekvadora.

Povezano

Sad je čeka mnogo veći izazov, jedan od najtežih zadataka u južnoameričkom fudbalskom kalendaru: gostovanje u La Pazu.

Smešten je na otprilike 3.650 metara nadmorske visine, što La Paz čini najvišim glavnim gradom na svetu i redovno uzrokuje muke gostujućim sportista zbog pritiska vazduha.

Poznato je da neaklimatizovani pojedinici mnogo teže dolaze do daha na tolikim visinama, što Boliviji daje značajnu prednost u nekim domaćim utakmicama.

To se, što se Argentine tiče, najviše osetilo 2009. godine kad ih je Bolivija deklasirala rezultatom 6:1, iako su gosti u sastavu imali asove poput Lionela Mesija, Karlosa Teveza, Havijera Zanetija, Havijera Maskerana…

Poslednje gostovanje Argentine u La Pazu 2017. završilo se porazom od 2:0 i selektor Lionel Skaloni sve čini da ovog puta bude drugačije.

Skaloni, nekad i sam reprezentativac Argentine, bio je član generacije koja je ostvarila poslednju pobedu u La Pazu, pre tačno 15 godina.

Razgovaraću o tome sa svakim  igračem ponaosob. Moraćemo sve da razmotrimo. Potrebni su nam samo igrači koji budu bili 100 odsto spremni. Ali to u ovom slučaju ne možete znati sve dok ne dođete na teren„, svestan je Lionel Skaloni problema u La Pazu i dodaje:

Ne postoji formula, bilo da ste došli dan ili dva dana pre utakmice. Morate da provedete 20 dana u La Pazu da biste imali fizičku kondiciju jednaku njihovoj“.

Na pitanje novinara kako bi opisao osećaj kad se izađe na teren u La Pazu, Skaloni je odgovorio:

Utapanje. Svi igrači će se utopiti. Stvar je u osećaju koji ima svaki od njih. Činimo sve što je moguće kako bismo pripremili utakmicu na najbolji način.“

Skalonijev plan za utakmicu naizgled će u velikoj meri zavisiti od kapetana Lea Mesija, jer je cilj selektora da njegov tim što više drži loptu u svom posedu.

Razgovarao sam sa svima, posebno sa Mesijem. Pripremamo utakmicu na način za koji mislimo da može dobro da prođe. Važan je posed lopte. Što više imate loptu, to bolje„, kaže Lionel Skaloni.

Argentina je pobedila samo na tri od poslednjih 10 gostovanja u La Paza, a pomenuti poraz od 1:6 pre 11 godina najteži je u istoriji Argentine, uz identičke poraze od Čehoslovačke 1958. i Španije 2018. godine.

Leo Mesi još nikad nije pobedio, niti postigao gol u La Pazu.