STOJKOVIĆ: Kršio sam zakon, ali ni cent nisam stavio u džep

FIFA World Cup 16. jul 201410:35 > 10:39
Podeli:

Dragan Stojković Piksi je peta „Zvezdina zvezda“, ali i osoba koji se optužuje za brojne malverzacije dok je bio na čelu crveno-belih. Njegovi naslednici u upravi Zvezde su ga optuživali da je od transfera Vladimira Stojkovića u Nant prisvojio pola milona evra. Stojković zbog svega navedenog izbegava da dođe u Srbiju, a intervju za Informer je dao u inostranstvu. 

– Dobili smo poziv od tadašnjeg Stojkovićevog menadžera Milana Ćalasana koji je rekao da ima klub za Vladimira u Francuskoj. Trener Valter Zenga je dao zeleno svetlo, a i Stojković je želeo u Nant. Za stolom smo sedeli Ćalasan, Vladimir, predsednik Nanta i ja. Kada smo se dogovorili o ceni koju Francuzi treba da plate Zvezdi, na scenu je stupio Ćalasan. Bukvalno je insisitirao je, da ne kažem ucenio i Nant i Crvenu zvezdu po pitanju svoje provizije i honorara za Vladimira Stojkovića. Rekao je da je najbolje da se otvori račun u Cirihu – objasnio je Stojković i nastavio o daljem toku posla.

– Bio sam sumnjičav, ali sam dobio potvrdu od predsednika Nanta da je spreman da reguliše taj deo i pristao sam. Međutim, zahtevali smo da prvo Zvezda dobije svoj deo. I dobila ga je, 3. maja. Tek kada je to regulisano, krajem maja je otvoren račun u Švajcarskoj. Taj račun bio je na ime Crvene zvezde. Ćalasan je insistirao da novac ide preko Švajcarske jer je smatrao da nećemo da budemo u stanju da mu platimo njegov deo, s obzirom na naša dugovanja prema bankama. Sa tre strane, mogu da ga i razumem. Pri uplati bilo kakvog novca, prioritet su imale banke jer smo bili kreditno zaduženi. 

Nekadašnji predsednik Zvezde i nacionalnog saveza je opisao i kako se Ćalasan ponašao. 

– Nant je pristao na to jer je po svaku cenu želeo Stojkovića. Čalasan je insistirao rekavši da ugovor neće biti potpisan ukoliko se ne prihvate njegovi uslovi. Sećam se da je skočio na mene i reka “Samo si ti protiv! Čovek hoće da plati! Nema šanse da se transfer završi. To nisu vaše pare!” Odgovorio sam da nisam protiv, ali da ne želim da imam probleme.

Zatim je i otkrio sume o kojima je bilo reči. 

– Ukupan transfer je bio 1.688.000 evra, a dogovor je bio da Zvezda dobije milion. Drugi deo je otišao u Švajcarsku na račun u dve rate. Prva uplata je bila 500.000 evra, a druga 188.000 evra. Posle osam godina ne postoji nijedan zahtev za odštetu bilo koje strane, ni tužba prema meni i Zvezdi. Jasno je da su svi dobili svoje pare, i da niko nije prevaren. 

Objasnio je kako je novac podeljen. 

– Stojković je dobio 200.000 evra, a Ćalasan 244 hiljada u dve rate. Prvi deo od 150 hiljada je iz njemu poznatih razloga tražio i dobio na ruke u Švajcarskoj. Direktorka BS banke iz Ciriha mu je odnela novac i on je to stavio na svoj račun. Drugi deo od 94.000 uplaćen je na njegovu firmu ”Mundijal Vas” u Parizu. Sumu od 200 hiljada dobio je i Stojkovićev bivši klub Zemun. Mali deo od 40.000 evra je otišao na vraćanje pozajmice Stevanu Stojanoviću koja je uzeta za produžavanje ugovora sa Žigićem, dok je 4.000 evra uzela banka za održavanje računa. 

Pričao je Stojković i o prijavi koju je kasnije protov njega podneo tadašnji generalni sekretar Saša Kozić. 

– Zvezda je početkom 2008. godine, posle mog odlaska poslala pismo Nantu u kojem stoji da je transfer Stojkovića u potpunosti isplaćen. To su uradili pre nego što su prodali Filipa Đorđevića Nantu. Devet meseci posle toga Zvezda i njen tadašnji generalni sekretar Saša Kozić podnose prijavu protiv mene. Nikada nisam video tu prijavu, ali znam da se u njoj pominje transfer Stojkovića. 

Za kraj razgovora Stojković je priznao da je svestan da je kršio zakon, kao i da je spreman na posledice.

– Znam da sam napravio grešku. Ne bežim od toga. Ali, isto tako ljudi moraju da znaju da ja nisam ni cent stavio u džep. Imam overeno pismo predsednika Nanta i spreman je da svedoči na sudu. Snosiću posledice kakve god da su. Neću da me optužuju da sam lopov i da sam stavio sebi novac u džep. To je laž koja je izmišljena da bi mene kompromitovali. Ranije sam ćutao jer nisam imao dokumenta. Oni koji me optužuju barataju papirima koji su možda i namešteni kako njima odgovara. Mnogo je teško da se braniš u tim uslovima. A, ja taj klub volim kakav god da je – zaključio je Stojković čije je reči potvrdio i prezimenjak Vladimir. 

– Ćalasan je zahtevao do novca na ruke kako bi, valjda, izbegao porez. Kasnije je i mene prevario jer je ostavio otvoren datum na papirima kako bi i dalje mogao da tvrdi da je moj menadžer i uzme proviziju. Sa Piksijem Stojkovićem nikada nijedan igrač nije imao problema što se tiče isplata. Njemu su igrači i ekipa uvek bili u prvom planu – rekoao Vladimir Stojković. 

(Fot MN Press)

Author: Sportal.rs