Argentina još slavi, a FIFA planira najveće SP u istoriji

FIFA World Cup 19. dec 202211:367 komentara
Đani Infantino
Copyright: xNickxPottsx 64450958

Sledeće Svetsko prvenstvo održaće se 2026. godine u Severnoj Americi, a već je poznato da će to biti najveći Mundijal u istoriji.

O formatu Mundijala 2026. pročitajte NA OVOM LINKU.

Zemlje-domaćini Svetskog idućeg Svetskog prvenstva viće SAD, Kanada i Meksiko, a videćemo i najveće proširenje broja ekipa u istoriji. Od 1998. godine i prvenstva u Francuskoj, pa zaključno sa završenim turnirom u Kataru, na SP su nastupale 32 reprezentacije.

Posle Mundijala:

U Severnoj Americi će učestvovati 48 selekcija. Takva promena najviše će pogodovati zemljama iz Afrike i Azije, kojih će biti više, a po prvi put će i Okeanija imati direktnog predstavnika. Evropska kolonija biće povećana s 13 na 16 ekipa.

Prvobitna ideja Đanija Infantina, predsednika FIFA, bila je da turnir podeli u 16 grupa po tri reprezentacije, ali zbog neizvesnosti koje je ponudilo takmičenje u Kataru, odlučeno je da će se još razmisliti o toj ideji.

Trenutno je okvirni plan da se turnir podeli u 12 grupa po četiri reprezentacije.

Takođe, udvostručiće se broj stadiona u odnosu na prvenstvo u Kataru. Umesto osam, u Severnoj Americi igraće se na 16 stadiona, jedanaest u SAD i po tri u Kanadi i Meksiku. Sve utakmice eliminacione faze igraće se u SAD.

Komentari

Vaš komentar