Azeri na travi, Portugal u glavi: Kako bez Mitra i Tadića?

FIFA World Cup 12. okt 202111:40 > 14:4014 komentara
Vlahović
FSS

Došlo vreme za nove snage... Bez trojice prinudno otpisanih i još toliko neizvesnih pred reprezentacijom Srbije stoji ulimativan zadatak – pobeda nad Azerebjdžanom, uoči velikog novembarskog finala sa Portugalom.

Rebus ko bi u pretposlednjoj fazi mondijalskih kvalifikacija mogao na teren, selektor Dragan Stojković Piksi odagnaće večeras, oko 19 časova. Tema u žiži i najavi susreta, mnogo interesantnija od dolaska porazom od Irske (0:3), „ranjenog“ protivnika, apsolvirana je poslednjih dana u Staroj Pazovi.

Srbija pred Azerbejdžan

#related-news_1

Logika „Azeri na travi, Portugal u glavi“ projektovaće korenite promene u izboru najboljih 11.

Srbija mora bez povređenog Nikole Milenkovića i suspendovanih Strahinje Pavlovića i Filipa Đuričića. Korekcija u poslednjoj liniji iziskuje definitivan povratak u startni tim Uroša Spajića. Defanzivac Krasnodara odigrao je poluvreme u Luksemburgu, zadovoljio kriterijume struke i dobiće poverenje da, zajedno sa Milošem Veljkovićem i Matijom Nastasićem, iznese izazazove susreta sa Azerbejdžanom.

Ostale tri dileme definisane su pod oznakom „neizvesno“. Barem za širu javnost.

Na klupu će, sasvim sigurno, Aleksandar Mitrović. Napadač „orlova“, pod pretnjom suspenzije uoči finalnog susreta, propustiće duel sa Azerbejdžanom. O Mitrovom značaju za ekipu i aktuelnu generaciju izlišno je pričati i otuda je logična odluka selektora da jednog od ključnih aduta sačuva za utakmicu odluke. Zato će u protokol, od prvog minuta, među startnih 11, Luka Jović. Zajedno sa Dušanom Vlahovićem, glavnim protagonistom pobede u Luksemburgu.

Utakmice reprezentacije Srbije ekskluzivno su dostupne za sve SBB korisnike, na EON, TotalTV i D3 platformama. Možete ih pratiti i ukoliko niste SBB korisnik, u EON paketima van SBB mreže! (PROMO)

Van igre, najverovatnije, biće i kapiten Dušan Tadić. Kreator bezbroj tečnih akcija, asistent bez mane i predvodnik ekipe, finog pasa i beskompromisnog stava naspram protivnika, propustiće susret sa poslednjom ekipom u grupi. Da li samo od početka, ili svih 90 minuta, zavisiće od situacije na stadionu „Rajko Mitić“. Stručni štab spremio je i očekivanu rotaciju – na poziciji iza napadača zaigraće Sergej Milinković Savić. Provereno rešenje i tu greške ne bi smelo da bude.

Napokon, poslednji znak pitanja, jasnije oblikovaniji od prethodna dva, lebdi iznad Nemanje Gudelja. Vezista od ogromnog značaja za poslove u veznoj liniji, pogotovo defanzivne orijentacije, bliži je terenu, nego klupi. Projektovan povratak Saše Lukića u tim, uz očekivano pomeranje Sergeja Milinkovića Savića bliže golu protivnika, najavljuje „luksemburšku formulu“ i za Azerbejdžan. Praktično, u centralnom delu terena naći će se ponovo tandem LukićGudelj. Alternative, Nemanja Maksimović, Marko Grujić i Uroš Račić, u ovom trenutku, pozicionirane su u drugi plan.

FSS
FSS

Azerbejdžan nije rival od kojeg se strepi. Poslednje mesto u grupi, sve glasnije kritike javnosti, pritisak na selektora i veliki broj nezadovoljnih, skciraju da trenutak unutar državnog tima bivše sovjetske republike prate mnogobrojni problemi.

U situaciji ultimativnog trijumfa, Piksijevu Srbiju brige protivnika ne more. A, kad je muka pritisla, bolji trenutak od oktobarskog nije mogao da bude. Bez obzira ko će na teren, pobeda, uz oporavak i maksimalnu racionalizaciju snaga, nameće se kao zadatak bez pogovora.

Od prvog minuta, za realizaciju trijumfalnog plana, biće zaduženi: Rajković – Veljković, Nastasić, Spajić – Lazović, Lukić, Gudelj, Kostić – Milinković Savić – Jović i Vlahović.

Srbija – Azerbejdžan, utorak od 20.45. Samo na stadionu „Rajko Mitić“ i Novoj S.

 

 

 

Komentari

Vaš komentar