„Bekam mora da skrene pažnju na kršenje ljudskih prava“

FIFA World Cup 25. okt. 202114:201 komentar
Podeli:
Jayne Kamin-Oncea/Getty Images

Dejvid Bekam biće ambasador Svetskog prvenstva u Kataru, a Amnesti internešnal pozvao je Engleza da svoju poziciju iskoristi kako bi skrenuo pažnju na problem nepoštovanja ljudskih u ovoj zemlji.

Nekadašnji kapiten Engleske biće jedan od glavnih promotora Svetskog prvenstva u Kataru koji će za to zadovoljstvo platiti vlasnika Inter Majamija 150 miliona funti.

Prvo su se, naravno, javili kritičari, nezadovoljni Bekamovom odlukom da uđe u posao sa zemljom u kojoj je najmanje 6.500 migranata koji su radili na crno umrlo tokom izgradnje stadiona za potrebe Mundijala.

Izvršni direktor Amnesti internešnala za Ujedinjeno kraljevstvo, Saša Dešmuk kaže da nije nikakvo iznenađenje što Bekam želi da na neki način učestvuje na najvećem fudbalskom događaju, ali je istakao želju da Bekam iskoristi svoju poziciju kako bi svetu skrenuo pažnju na duboko nepoštovanje ljudskih prava u Kataru.

„Podaci su veoma problematični, od duge istorije lošeg tretmana migranata koji rade na crno, preko ograničavanja slobode govora i kriminalizacije istopolnih zajednica. To kako Katar tretira migrante koji su svojim radom omogućili održavanje Svetskog prvenstva posebno zabrinjava. Uprkost tome što su neke reforme obavljene, migranti ostaju bez naknade za svoj rad, vlasti nisu istražile hiljade smrti tokom protekle decenije i postoje jasni dokazi da su preuranjene smrti tih ljudi prouzrokovane nebezbednim uslovima i radom na velikim vrućinama“, rekao je Dešmuk.

On je istakao da mnogo više mora da se uradi i da Mundijal mora da pokaže snagu da utiče na promene u Kataru kada je u pitanju poštovanje ljudskih prava.

„FIFA bi mogla da ima važnu ulogu, može da pomogne da u Kataru dođe do promena, posebno kada je u pitanju zloupotreba radnika koji su povezani sa pripremama Mundijala. Dejvid Bekam bi morao da iskorosti svoju svetsku popularnost kako bi fokus bio usmeren na ljudska prava, na probleme koji okružuju utakmice, ne samo na ono što ćemo gledati na terenu“, zaključio je Dešmuk.

Komentari

Vaš komentar