Danci će nositi dresove sa porukama o zaštiti ljudskih prava

Podeli:
Danska fudbalska reprezentacija
ActionPlus12339591 VagelisxGeorgariou via Guliver

Danska fudbalska reprezentacija provešće niz mera kako bi ukazala na kršenje ljudskih prava u Kataru, državi u kojoj će za godinu dana biti održano Svetsko prvenstvo, objavio je Danski fudbalski savez (DBU).

Jedna od predviđenih mera uključuje isticanje poruka na dresovima za trening, u kojima će se kritikovati domaćin Svetskog prvenstva zbog brojnih kršenja ljudskih prava.

Iz DBU su poručili da će dva njihova sponzora ustupiti svoje mesto na dresu, kako bi tamo stajale kritičke poruke.

DBU je već dugo kritički raspoložen prema Svetskom prvenstvu u Kataru. Veoma je snažan signal kad se i naši partneri uključuju u borbu za bolje radne uslove. Oni pomažu danski fudbal, nacionalnu mušku selekciju i sportsko učestvovanje na evropskim i svetskim prvenstvima – a ne pojedine domaćine„, izjavio je u saopštenju glavni operativac DBU Jakob Jensen te dodao da oni kao Savez već dugo ukazuju na izazove koji stoje pred FIFA i domaćinima, a da će to i dalje činiti.

Danska se ubedljivo kvalifikovala za nastup na Svetskom prvenstvu, što će Savez iskoristiti kako bi jasno iskazao stavove po pitanju kršenja ljudskih prava koja se događaju u Kataru, a na šta je u svom izveštaju na 48 stranica ukazao i Amnesti Internešnal. Između ostalog, u tom izveštaju se navodi da su hiljade ekonomskih migranata zarobljeni i iskorišćavani u ovoj bogatoj bliskoistočnoj državi, te da su mnogi od njih suočeni sa „krađom plata“.

Naravno, katarska Vlada odbacuje sve optužbe, ali je priznala da se na uspostavljanju sistema rada „još uvek radi“.

Komentari

Vaš komentar