Džonson podržao ideju da UK i Irska organizuju Mundijal

Podeli:
Dan Mullan/Getty Images

Britanski premijer Boris Džonson podržao je potencijalnu zajedničku kandidaturu Engleske, Škotske, Velsa, Severne Irske i Republike Irske za domaćinstvo Svetskog prvenstva u fudbalu 2030. godine.

Zvanično će kandidature moći da se podnesu sledeće godine, a već sada se na Ostrvu rade studije izvodljivosti jer savezi ovih zemalja razmatraju zajedničku kandidaturu.

„Izuzetno smo zaintersovani za mogućnost da 2030. fudbal dovedemo lući, mislim da je to ispravno“, rekao je Džonson.

„Ovo je dom fudbala, mislim da je i vreme pravo i smatram da bi to bila fantastična stbar za celu zemlju“, dodao je britanski premijer.

Fudbalska asocijacija objavila je na svom Tviter nalogu da pozdravlja „zalog od 2.8 miliona funti koji je Vlada spremna da da“ za organizaciju Svetskog prvenstva 2030. godine.

U zajedničkom saopštenju FA i saveza Škotske, Velsa, Severne Irske i Republike Irske objavljenom u ponedeljak navodi se da su savezi i vlade svih zemalja „oduševljene podrškom UK Vlade i time što je ona spremna da podrži zajedničku kandidaturu pet zemalja za Mundijal 2030“.

„Nastavićemo sa izradom studije izvodljivosti i sa svim detaljnim procenama kako bismo bili spremni i pre nego što FIFA zvanično otvori rok za prijave 2022. godine. Organizacija Svetskog prvenstva u fudbalu bila bi neverovatna prilika za naše zemlje koje bi od toga imale mnogo koristi. Ako na kraju dođemo do odluke da se kandidujemo za organizaciju Mudijala, sa radošću ćemo je predstaviti FIFA i celom fudbalskom svetu“, navodi se još u saopštenju.

Engleska nije bila domaćin Svetskog prvenstva još od 1966. kada je jedini put i bila na svetskom tronu.

Svetsko prvenstvo 2022. biće odigrano u Kataru, a Sjedinjene Američke Države, Meksiko i Kanada organizuju Mundijal 2026. godine.

Komentari

Vaš komentar