Evropo, zaboravi na VAR

FIFA World Cup 28. mar. 202113:30 > 14:2525 komentara
Podeli:
Kristijano Ronaldo
AP Photo/Darko Vojinovic

Portugalci grme, Srbija slavi veliki remi. Gol Kristijana Ronalda, u trećem minutu sudijske nadoknade vremena, raspirio je ionako uzavrele razgovore na temu – zbog čega nema VAR tehnologije u kvalifikacijama za Mondijal u Kataru?

Propozicije takmičenja nisu ostavile mogućnost primene „video pomoćnika“ u ovogodišnjem ciklusu. Iz jednostavnog razloga – nemoguće je u isto vreme pokriti čitav kontinent VAR tehnologijom. Pogotovo u danu sa oko 15 kvalifikacionih utakmica, od zapada do istoka, severa i juga Evrope. A, to iziskuje čitavu logističku podršku, veliki novac, zahtevnu opremu… Jednostavno, fizički neizvodljivo i finansijski neisplativo. Zbog toga će Evropa dugo čekati implementaciju VAR sistema u kvalifikacionim susretima za velika takmičenja.

Povezane vesti

Sasvim drugačija je priča sa gol-tehnologijom. U važećim Propozicijama kvalifikacionih takmičenja za SP 2022, ostavljena je mogućnost primene inovativnog sistema, dragocenog u oceni spornih situacija prelaska lopte iza gol linije. I to je domen u isključivoj nadležnosti državnih saveza – već profilisanih za korišćenje ove tehnologije. Fudbalski moćnije države Starog kontinenta ustalile su primenu propisa i na početku kvalifikacionog ciklusa. Najbolji srpski arbitar, Srđan Jovanović, na primer, svedočio je neposrednoj primeni gol-tehnologije na utakmici Nemačka-Island… Sve po propisu, uz dozvolu UEFA.

I ovaj projekat iziskuje znatne novčane izdatke, do 5.000 evra po utakmici. Zato gol-tehnologiju koriste, isključivo, savezi sa iskustvom primene u klupskom šampionatu.

Napokon – gde se često greši – ovaj sistem nema nikakve veze sa VAR tehnologijom. Reč je o potpuno dva razdvojena procesa. Da je postojala i najmanja dilema – posle udarca Kristijana Ronalda i intervencije Stefana Mitrovića „video pomoćnik sudije“ ne bi smeo ni da reaguje. Jednostavno, to je opis asistencije gol-tehnologije. U konkretnom slučaju, ipak, mogao bi da bude načinjen izuzetak, jer je lopta očigledno celim obimom prešla crtu iza Marka Dmitrovića.

Ronaldo
Printskrin

Ponovo se priča o suđenju, kao u starim fudbalskim vremenima… Razgovori takvog sadržaja nose u sebi dozu melanholije, ponekad i zadovoljstva, posebno kad arbitri pomognu „malima“. Ko se još seća pogotka Kristijana Ronalda, za 1:3, na prethodnom gostovanju u Beogradu, septembra 2019. godine? Ofsajd, čist kao suza, ali koga sad briga za to…

Velikog Ronalda najmanje.

Komentari

Vaš komentar