FS Australije i Novog Zelanda besni na FIFA zbog sponzorstva

FIFA World Cup 1. feb 202315:301 komentar
FIFA Women’s World Cup 2023
FIFA, printscreen

Organizatori Setskog prvenstva u fudbalu žena 2023. Australija i Novi Zeland zatražili su od Međunarodne fudbalske federacije da hitno razjasni detalje o informaciji da će turnistička organizacija Saudijske Arabije biti generalni sponzor Mundijala.

Najavu da će „Vizit Saudi“ biti generalni sponzor Mundijala već su kritikovale organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava, a nisu ravnodušni ni organizatori.

Savezi dve zemlje navode da su razočarani i pisali su FIFA kako bi dobili objašnjenje.

Zvanično, FIFA nije potvrdila sponzoriski ugovor, ali zna se da je on deo ideje da se sa određenim brendovima potpisuju ugovori o sponzorstvu konkretno samo za fudbal žena.

Naravno, nema ni zvaničnih detalja o vrednosti potencijalnog ugovora, ali se spekuliše da bi on bio izuzetno vredan te da bi postojale garancije da će biti direktno uložen u razvoj fudbala žena.

„Fudbalski savez Australije saznao je da je FIFA ušla u pregovore oko sponzorskog posla za Mundijal. Veoma smo razočarani što nismo konsultovani po ovom pitanju pre nego što je doneta odluka. FS Australije i Fudbalski savez Novog Zelanda zajedničkom pismom su se obratili FIFA kako bi pod hitno ova situacija bila razjašnjena“, navedeno je iz FS Australije.

FS Novog Zelanda dalje dodaje: „Bićemo šokirani i razočarani ukoliko se ovi navodi pokažu kao tačni“.

Saudijska Arabija ulaže velike količine novca u sport i sportske događaje, ali to svakako ne umanjuje broj kritika.

Svetsko prvenstvo u fudbalu žena 2023. počinje 20. jula, a finale je zakazano za 20. avgust.

Komentari

Vaš komentar