Grupe sa tri tima ili ne?! Venger priča o Mundijalu 2026.

FIFA World Cup 4. dec 202221:1810 komentara
Arsene Wenger
Guliver Images / AP Photo/Akira Suemori

Svetsko prvenstvo 2026. godine održaće se u Kanadi, SAD i Meksiku, a broj zemalja-učesnica biće povećan sa 32 na 48. Međutim, i dalje nije poznato kako će tačno novi format Mundijala izgledati.

Odluka o povećanju broja ekipa na SP doneta je još u januaru 2017. godine, pa je pomalo i čudno što i dalje nemamo iskristalisana pravila o tom takmičenju.

SP 2026:

Još od donošenja odluke „radna verzija“ je format od 16 grupa sa po tri tima, od kojih će dva najbolje plasirana posle tri kola izboriti učešće u šesnaestini finala.

Međutim, to bi značilo da bi u poslednjem kolu grupne faze jedan tim bio slobodan, a da bi preostala dva u međusobnom duelu nesportskim dogovorom mogli da utiču na ishod. Jedno od potencijalnih rešenja bilo je da se na kraju svake utakmice grupne faze izvode penali, kako ne bi bilo remija, ali ni takva solucija ne bi u potpunosti otklonila spomenuti problem.

Raspravlja se i o opciji po kojoj bi se na Svetskom prvenstvu našlo 12 grupa sa po četiri tima – u nokaut fazu plasirali bi se i neke najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Tu je i format prema kojem bi se Mundijal podelio na dva manja turnira sa po četiri tima u šest grupa, te bi finale igrali pobednici dva mini-turnira.

Legendarni francuski trener Arsen Venger trenutno je u FIFA šef globalnog fudbala i u velikoj meri utiče na budućnost najpopularnijeg sporta današnjice. U nedelju je na konferenciji za medije poručio da je FIFA stastavila radnu grupu koja za cilj ima pronalaženje odgovarajućeg rešenja.

„Ništa nije odlučeno, sve opcije su u igri – i 16 grupa sa tri selekcije, i 12 grupa sa četiri selekcije i dva turnira sa po 24 reprezentacije. Mislimo da će odluka biti doneta tokom iduće godine“, kazao je Arsen Venger.

Gradovi-domaćini idućeg Mundijala u SAD su Njujork/Nju Džersi (Metlajf stadion), Los Anđeles, Dalas, San Francisko, Majami, Atlanta, Sijetl, Hjuston, Filadelfija, Kanzas Siti i Boston (Foksboro). Što se tiče Meksika, igraće se u Meksiko Sitiju, Montereju i Gvadalahari, a učesnike SP ugostiće i dva kanadska grada – Toronto i Vankuver.

Komentari

Vaš komentar