Jokanović: Idem u Lisabon da donesem sreću Piksiju i Srbiji!

FIFA World Cup 13. nov. 20219:001 komentar
Podeli:
Slaviša Jokanović
Nigel Roddis/Getty Images

Za prijatelja, za reprezentaciju, za Srbiju. Nije parola, jeste uvod u razgovor. Ko je pomenuo „žrtvovanje“? „I nije neka žrtva promeniti nekoliko aviona da bi se uživo videla selekcija Srbije u Lisabonu. Menjaću vazduholove u nedelju, kako bih, u slučaju dobrog rezultata, ako Bog da, u društvu drugara iz Beograda, Novog Sada i Londona, proslavio, obeležio na licu mesta plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru.

Plan: ustajanje pre sedam, skok do Mančerstera, zatim nastavak ture do glavnog grada Portugala. Sve u sklopu donošenja sreće prijatelju i našoj državnoj selekciji.

Povezane vesti

Optimist sam“, otkriva Slaviša Jokanović (53), menadžer Šefild junajteda za Sport Klub.

Prijatelj? Dragan Piksi Stojković. Višegodišnje, osvedočeno prijateljstvo.

Delili smo svlačionicu u državnom timu, družili se i tada i kasnije, po okončanju igračkih karijera, Piksi je navraćao u London, posećivao utakmice, bio uvek uz mene, kao i ja, uostalom, uz njega, gde god se bavio trenerskim poslom. U poslednjih mesec, mesec i po, nismo često u kontaktu, svako je opsednut svojim takmičarskim obavezama, pa ipak, čuli se, ne čuli se, videli se, ne videli se, uvek se razumemo. Kao što on brine o rezultatima Šefilda i, zasigurno, jedva čeka da se ekipa digne u Čempionšipu, kako bismo se ponovo šalili i smejali, tako i moje misli lete ka srpskoj reprezentaciji, našoj reprezentaciji. A, što se njegovog stava tiče… Imao ga je u sezonama kada je žario i palio terenima širom Evrope, ima ga i u trenerskim, selektorskim vodama, onako, rekao bih, pozitivno arogantan. Lider, vođa, za tren oka te osvoji, okupira, znalac, rođeni pobednik…

Srešćete se u Lisabonu?

Ne bih da smetam, ni pre, ni posle utakmice, biće dana… Zato postoji samo jedan dan, četrnaesti u mesecu novembru, koji promoviše direktnog putnika na SP. Da li je to najzačajniji datum u životu reprezentacije? Nije, naravno. Igraće se fudbal i dalje, neće biti kraj sveta ukoliko se u prvom naletu ne uzme ulaznica, doći će i baraž, kojeg,
uzgred budi rečeno, izbegavam da pomenem, ne znam šta mi sad bi… Zašto da se priča o slanju u rezervnu opciju, kad meč na Stadionu svetlosti nije ni počeo? Pogrešio sam, izvinjavam se.

Devedeset minuta sudiće o pobedniku kvalifikacione grupe?

Na njih smo računali od trenutka kada je startovala trka, verovali da ćemo da dođemo do šanse u poslednjoj utakmici, otud ono što je dosad urađeno zaslužuje pohvale. Stalno se naglašava da rezultat sve pokriva, ne zaboravimo, takođe, da je Srbija imala i igru na tom putešestviju. Plus preko potrebni ambijent. Ohrabrujuće. Gde ćete većeg podsticaja za ono što sledi? Idemo da pobedimo Portugal.“

Ništa novo neće se reći ako se konstatuje da domaćin pripada evropskom kremu, portugalski reprezentativci igraju u vodećim klubovima i tamo predstavljaju glavne poluge?

 

Za respekt. Počev od Ronalda, pa redom… Ubeđen sam i da Portugal i te kako respektuje Srbiju. Nekako mi se čini, smatram da sam u pravu, da Portugalci, suočeni sa ogromnim pritiskom, sutra mogu da izgube više nego Srbija, ipak su oni u koži favorita, poseduju ozbiljan kvalitet… Njihovo opterećenje, naša šansa. U susretu koji će ponuditi malo golova i ne previše atraktivan fudbal. Ko će i koliko biti spreman da rizikuje? Sačekajmo. Zasad je izvesno samo ono vezano za direktno učešče na SP, Portugal ima dve opcije, a Srbija jednu, jedinu, mora da pobedi. Piksi veruje u sebe, veruje u igrače, veruje u atmosferu, važno je verovati u ovakvim situacijama. Ništa bez vere u sopstveni kvalitet, nadam se da srpski igrači veruju. U fudbalu i najveći padaju, nedelja je pravi dan. Sve je moguće“, zaključio je Slaviša Jokanović u razgovoru za Sport Klub.

Napred, naši!

Meč iz Lisabona gledajte na Nova S u nedelju u 20:45 časova.

Utakmice reprezentacije Srbije ekskluzivno su dostupne za sve SBB korisnike, na EON, TotalTV i D3 platformama. Možete ih pratiti i ukoliko niste SBB korisnik, u EON paketima van SBB mreže! (PROMO)

Komentari

Vaš komentar