Jokanović: Priželjkivao Italiju, nisam bežao od Hrvatske

FIFA World Cup 9. dec. 202016:04 > 17:59
Podeli:
Christopher Lee, Getty Images Sport

Katar u kvalifikacionoj grupi sa Srbijom za SP, gost čiji se rezultati pišu i odmah brišu, ali važno je pripremati se, igrati, sticati iskustvo pred najveću smotru svetskog fudbala 2022. godine

O tome i o još nekim drugim, svakako zanimljivim stvarima, Sport Klub danas sa Slavišom Jokanovićem, trenerom Al Garafe.

Hajde najpre da Jokanović prokomentariše sastav grupe: Portugal, Srbija, Repubika Irska, Luksemburg, Azerbejdžan i pridodati član, bez uticaja na plasman, Katar.

„Moglo je i lakše, ali i teže za Srbiju. Pa, ne može baš sve da se poklopi. Uglavnom, iz tog prvog šešira dobili smo jednu od najkvalitetnijih reprezentacija, da smo tu imali sreće, rekao bih sad da Srbija mora da bude baš zadovoljna. Hoćete da vam kažem koga sam priželjkivao? U mom izbori bili su Italija, Danska, Holandija, pa i Hrvatska. A, odosmo u društvo Portugalaca. Šta je, tu je, u fudbalu nema nepobedivih… Igraš da bi pobedio, sve uradiš da bi slavio i protiv, objektivno, snažnijeg rivala, bio prvi u grupi ako je moguće… U teoriji smo bolji od Iraca, Luksemburga i Azerbejdžana, realni život će pokazati da li smo spremni za takve poduhvate. Nadam se da jesmo, želim, naravno, sve najlepše Srbiji, želim da ostvari uspeh i ode na finalni turnir SP“, ističe Slaviša Jokanović za SK.

Jokanović trener-navijač. Srcem uz Srbiju i sve klubove u kojima je igrao i komandovao sa klupe u dosadašnjoj karijeri. Sledećeg leta mu ističe ugovor sa Al Garafom, ima mogućnost da produži obavezu, može i početkom 2021.godine da pregovara s nekom drugom sredinom. Otići ili ostati?

„Daleko je leto. Kada mi istekne ugovor u Kataru, neću praviti pauzu u svom poslu, pitanje je samo da li ću se zadržati u Al Garafi… Klub je trenutno u vrhu, pokušaće tu i da ostane, svestan da u konkurenciji neprikosnovenog, višestrukog šampiona Al Sada ne može, ipak, da se domogne krune. Al Sad se zbog ogromnog broja utakmica na nekoliko frontova klizao u prošloj sezoni i neočekivano prepustio tron Al Duhelu, sad se ne kliza, ređa pobedu za pobedom i ne znam šta može da se dogodi kako bi ostao bez počasti. U Al Sadu su, koliko da ne promakne, osmorica standardnih reprezentativaca Katara…“

POVEZANE VESTI

Katar je prvak Azije?

„Za neke neočekivano, za druge koji malo bolje poznaju prilike i – nije. Katar je ranije osvojio šampionat kontinenta i u uzrastu do 19 godina, momci su stasavali i upravo su oni doneli titulu i u seniorskoj kategoriji. Bar 90 odsto ekipe koja je pokorila Aziju igraće i na sledećem Svetskom prvenstvu. Ne vidim da su se pojavili neki novi, bolji igrači od ovih koje na raspolaganju ima španski stručnjak, selektor Feliks Sančez. S njim za kormilom ostvarena su oba pomenuta trofeja, razumljivo je što ovde uživa neograničeno poverenje, njegov rad se poštuje, ceni na svakom koraku. A, došao je, svojevremeno iz Barselonine akademje, da bi stekao fudbalsko ime i prezime u Kataru. Dvomeči sa Portugalom, Srbijom Republikom Irskom, Luksemburgom i Azerbejdžanom, poslužiće mu da stekne novo iskustvo i utvrdi kakvi bi mogli da budu dometi Katara 2020. godine“.

Toplo je u Kataru?

„Oko 25 stepeni. Pretpostavljam šta ćete dalje da me pitate. Uzimam slobodu da nastavim: evropske selekcije u svojim kvalifikacjama za SP, mislim na grupu u kojoj je Srbija, naići će na temperature iznad 30, u sve će da se umeša i dužina avionskog leta. Postoji rešenje. Već je u najavi. Katar planira da protivnike dočekuje negde na Starom kontinentu, u opticaju su baze u Španiji i Belgiji.“

I, bi Jokanović u pravu. Selimo se iz Katara na Ostrvo, tamo stanuju Votford i Fulam, klubovi u kojima je ostavio upečatljiv trag, tamo je i Reding.

„Pratim, uvek pratim i navijam iz sve snage za sredine čiji sam nekad bio deo. Uveren sam, recimo, da će Fulam da obezbedi opstanak u Premijer ligi, Fulam koji poseduje snagu i znanje za takav nivo, Fulam srpskog reprezentativca Mitrovića… U rangu ispod, Votford je među glavnim kandidatima za selidbu u elitu, isto važi i za Reding, gde je Veljko Paunović uradio više nego što su pretpostavljali klupski simpatizeri i klupski vrh…Uoči starta Čempionšipa pričao sam i sa Paunovićem i sa Vladimirom Ivićem, predočio im šta ih očekuje, ako sam pomogao…Valjda jesam. Neka im je srećno i berićetno!“

Kad smo već kod navijanja, da li ste u evropskoj ligi šampiona nekome poklonili simpatije?

„Ako bih nekoga voleo da vidim s peharom u rukama, bez obzira na stil igre koji se na mnogim mestima tumači kao nepopularan, onda je to Atletiko. Vreme je za Madriđane. Konačno“, zaključio je Slaviša Jokanović u razgovoru za Sport Klub.