Kako su manekenke ujedinile svetske prvake u Čileu 1987.

FIFA World Cup 13. jun 202218:27 > 18:28
Podeli:
Omladinska fudbalska reprezentacija Juguslavije Jugoslavija Čile 1987.
Foto: Twitter/FIFA

Nekadašnji hrvatski reprezentativci Zvonimir Boban, Davor Šuker, Robert Prosinečki, Igor Štimac i Slaven Bilić učestvovali su u dokumentarnom filmu Luja Majlsa o dešavanjima s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina, o raspadu Jugoslavije, njihovom fudbalskom odrastanju...

#related-news_0

Igor Štimac je podsetio na omladinsko Svetsko prvenstvo u Čileu 1987. kad je reprezentacije Jugoslavije do 20 godina osvojila fudbalsku planetu.

Bila je to izuzetno talentovana, ali i složna generacija. Videlo se to posle velike pobede nad favoritom Brazilom 2:1 u četvrtfinalu golovima Mijatovića i Prosinečkog. Štimac i Boban su tada imali priliku da izađu s dve čileanske manekenke.

„Bili smo momci koji su uživali u životu. Očekivali smo da će nam selektor dozvoliti da izađemo na piće s tim prekrasnim devojkama, ali kada je odgovor bio negativan, bilo je to teško prihvatiti. Rekao sam Bobanu: ‘Ja idem. On je rekao: ‘Idem i ja s tobom'“, kazao je Igor Štimac uz osmeh i nastavio:

„Kada je selektor saznao, rekao nam je da idemo kući. A u polufinalu nas je čekala Istočna Nemačka predvođena kapitenom Matijasom Zamerom. Nikome ne bi koristilo da nas je poslao kući. Ekipa je stala uz nas. Rekli su selektoru: ‘Ako oni idu kući, idemo i mi.’ Morao je da popusti“, objasnio je Štimac.

Upravo je Štimac bio strelac vodećeg gola za Jugoslaviju protiv Istočne Nemačke, a pobedu od 2:1  doneo je Davor Šuker pošto je prethodno izjednačio Zamer.

Na kraju je u finalu pobeđena i Zapadna Nemačka posle boljeg izvođenja jedanesteraca (u regularnom toku je bili 1:1, strelac Boban), a Štimac je siguran da je ta epizoda ojačala timski duh koji su najbolji hrvatski fudbaleri pokazali i u narednim velikim takmičenjima, na Evropskom šampionatu 1996. i na Svetskom prvenstvu 1998.

„Imali smo prijateljstvo, odanost i poštovanje. Divili smo se jedan drugome i nikada nismo bili ljubomorni, čak i s tako velikim egom i herojima u ekipi“, zaključio je Igor Štimac, trenutno selektor Indije.

Komentari

Vaš komentar