Klop „protiv“, Gvardiola „za“ Mundijal svake dve godine

FIFA World Cup 11. sep 202111:47 > 11:4711 komentara
Podeli:
Stu Forster, Getty Images Sport

Menadžer Mančester Sitija Pep Gvardiola i njegov kolega iz Liverpula Jirgen Klop ne dele mišljenje po pitanju da li Svetsko prvenstvo ubuće treba da se igra na svake dve godine.

Svetska fudbalska federacija (FIFA) sprovodi studiju izvodljivosti o novom kalendaru Svetskog prvenstva, ali mnogi Savezi, klubovi, fudbalske ličnosti, pa i javnost žele da Mundijal ostane da se igra svake četiri godine.

Menadžer Mančester Sitija ne deli to mišljenje.

Ne morate da kriminalizujete svaku ideju. Svetsko prvenstvo je samo po sebi neverovatno. Kao navijač uživam da gledam i ako bi se to događalo svake dve godine, mislim da bi to bilo dobro„, rekao je Pep Gvardiola, a prenosi BBC.

Proces konsultacija za promene predvodi Arsen Venger, legendarni menadžer Arsenala, koji je danas šef globalnog fudbalskog razvoja FIFA.

Današnji kalendar je zastareo. Trenutni četvorogodišnji ciklus uspostavljen je još 1930. godine, ali 133 zemlje nikada nisu učestvovale na Svetskom prvenstvu„, argument je Arsena Vengera.

Novac najvažniji, a igrači?

Međutim, menadžer Liverpula Jirgen Klop kaže da su pobornici te ideje zaboravili glavne aktere – fudbalere.

Ne postoji nijedan drugi sport na svetu sa tako nemilosrdnim kalendarom. Svi znamo zašto se to dešava. Šta god ljudi rekli da se radi o pružanju mogućnosti različitim zemljama, na kraju se radi samo o novcu„, rekao je Jirgen Klop i dodao:

To je u redu. Ali na kraju, u jednom trenutku neko mora da shvati da bez igrača – kao najvažnijeg sastojka ove divne igre – ne možemo da igramo.“

Poznato je da su protiv te ideje i čelnici evropskog i južnoamričkog fudbala, UEFA i CONMEBOL.

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin rekao je da bi „održavanje svake dve godine razvodnilo Svetsko prvenstvo i samim tim umanjilo njegov legitimitet“.

BBC je objavio rezultat ankete koji kaže da se 64 odsto Britanaca protivi održavanju Svetskog prvenstva svake dve godine.

Šta vi mislite?

Komentari

Vaš komentar