Mbape zbog rasizma razmišljao da ne igra za Francusku

FIFA World Cup 11. nov 202212:492 komentara
Kylian Mbappé
David Ramos/Getty Images

Kilijan Mbape rekao je da je u jednom trenutku razmišljao o napuštanju reprezentacije Francuske, ali da je onda shvatio da bi to odustajanje poslalo pogrešnu poruku onima koji ga na rasnoj osnovi maltretiraju na društvenim mrežema.

Mbape je bio heroj Francuske kada je kao tinejdžer postigao gol u finalu Svetskog prvenstva u Rusiji, ali kada je u osmini finala Evropskog prvenstva odigranog prošle godine promašio penal u petoj seriji meča sa Švajcarskom postao je glavna meta onih koji sebi daju za pravo da putem društvenih mreža zlostavljaju bilo koga iz bilo kog razloga.

Povezano

Mbape je dugo trpeo, i trpi, zlostavljanje ove vrste na rasnoj osnovi. Nažalost nije jedini, ali to je dovelo do toga da je razmišljao da više ne igra za reprezentaciju.

U intervjuu za Sports ilustrejted, Mbape je rekao da je razgovarao i sa predsednikom Fudbalskog saveza Francuske Noelom le Gretom kako bi istakao da je savez učinio premalo da zaštiti igrače od ove vrste nasilja.

„Rekao sam mu da ne mogu da igram za ljude koji misle da sam majmun. Neću da igram“, rekaoje Mbape koji je istakao i da nije osećao podršku saveza niti je mogao da oceni razgovor sa predsednikom saveza kao posebno produktivan.

Ipak, odlučio je da nastavi da igra za Francusku nakon razgovora sa porodicom i prijateljima jer bi odustajanje poslalo pogrešnu poruku.

„Mislim da sam ja primer za sve. Ovo je nova Francuska… Zato nisam odustao od reprezentacije. To je poruka mlađima od mene – mi smo jači od toga. Osećam se kao Francuz jer sam rođen u Francuskoj, ona mi je dala mogućnost da odrastem normalno“, dodao je.

Mbape će sa Francuskom na predstojećem Svetskom prvenstvu igrati u Grupi D uz Australiju, Dansku i Tunis.

Komentari

Vaš komentar