Mijatović za SK: Crna Gora i Srbija mogu do Mundijala

FIFA World Cup 9. dec. 202010:122 komentara
Podeli:
Tullio M. Puglia, Getty Images Sport

Fudbaleri Crne Gore igraće u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo protiv reprezentacija Holandije, Turske, Norveške, Letonije i Gibraltara. Rivali selekciji Srbije, biće Portugalija, Republika Irska, Luksemburg i Azerbejdžan.

Put do Mundijala biće popločan velikim iskušenjima, samo prvoplasirane selekcije će izboriti mesto u Kataru, a drugoplasirane će igrati baraž mečeve za plasman na Svetsko prvenstvo. Na pitanje, kakve su šanse Srbije i Crne Gore u kvalifikacijama koje počinju u martu mesecu, svojevremeno jedan od najboljih igrača planete, Predrag Mijatović, pričao je za Sport Klub.

Povezane vesti

U kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo ne postoje lake grupe, niti laki rivali. Sve selekcije imaju velike ambicije koje su naravno u skladu sa kvalitetom i potencijalom koje imaju. Međutim, niko se neće predati bez borbe do poslednjeg atoma snage. Grupe u kojoj se nalaze Crna Gora i Srbija su izuzetno zahtevne i teške, a smatram da veće šanse za plasman na Mundijal ima Srbija, ali u fudbalu je sve moguće, ako verujete da možete do podviga”, naglasio je Predrag Mijatović za Sport Klub i nastavio:

U grupi u kojoj se nalazi Srbija, prvo mesto je na papiru, rezervisano za Portugaliju. Međutim, Srbija i Portugalija se jako dobro poznaju, u pitanju su selekcije koje su mnogo puta igrale međusobno u proteklih nekoliko godina. Portugalija je po mom mišljenju favorit za osvajanje prvog mesta, a istovremeno smatram da je Srbija favorit za osvajanje drugog, a samim tim i prilike da kroz baraž mečeve stigne do šampionata planete. Srbija nije imala sreće da na penal ruletu pobedi Škotsku i stigne do Evropskog prvenstva. Ko zna, možda se nedostatak sreće iz pomenutog meča, vrati u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Moram još jednom da naglasim da su Portugalija i Srbija favoriti za osvajanje prva dva mesta, ali velike probleme će imati u duelima sa Republikom Irskom, Luksemburgom i Azerbejdžanom, jer su u pitanju selekcije koje napreduju iz godine u godinu i koje se sigurno neće predate bez velike borbe”.

Crna Gora nije u grupi favorita protiv Holandije, Norveške, Turske, Letonije i Gibraltara. Favorit broj jedan je Holandija, procene su da račune Holanđanima mogu da pomrse Turska i Norveška, a Crna Gora sa četvrte pozicije treba da juri favorite, da nastoji da se umeša u borbu za Mundijal.

Holandija je veliki favorit u grupi, a slažem se sa procenama da su na papiru Turska i Norveška ispred Crne Gore. Pored toga u grupi je izuzetno opasna i neugodna Letonija. Gibraltar je objektivno slabiji u odnosu na sve rivale u grupi. Što se Crne Gore tiče, nalazi se u dosta dobroj situaciji pred početak kvalifikacija. Plasmanom u viši rang Lige nacija napravljena je dobra atmosfera i uvertira. Smatram da Crna Gora može da bude konkurentna svim rivalima u grupi, pod uslovom da bude kompletna. U slučaju, da u ovom ciklusu kvalifikacija, povrede konačno zaobiđu državni tim, ako svi najbolji igrači budu na raspolaganju selektoru, zaista verujem da Crna Gora može da se umeša u borbu za plasman na Mundijal. Mislim da je iluzorno trošiti reči o tome, kakav bi uspeh bio kada bi Crna Gora u konkurenciji sa Holandijom, Turskom, Norveškom i Letonijom uspela da stigne do baraža, a zatim i do Mundijala. Naglasio sam nekoliko puta baraž mečeve, jer zaista smatram da je prvo mesto u grupi rezervisano za Holandiju, koja ima vrhunsku reprezentaciju”.

Pitanja nije bilo potrebno postavljati, Predrag Mijatović je nastavio sa izlaganjem:

Ono što krasi Srbiju i Crnu Goru je činjenica da nikada ne priznaju ulogu favorita, tačnije rečeno, uvek insistiraju na tome da ih favoriti na papiru ubede da su bolji na terenu. Sa takvim pristupom, sa borbom od prvog do poslednjeg minuta kvalifikacija, sa hrabrom igrom, sa igrom bez respekta i straha, mislim da Crna Gora i Srbija mogu da se bore za plasman na Mundijal. Da bi stigli do cilja, trebaće im sreće, a sreću treba zaslužiti, tačnije rečeno sreća prati hrabre. Crna Gora i Srbija moraju da budu hrabri i odlučni u kvalifikacijama koje slede”, zaključio je Mijatović.

 

Komentari

Vaš komentar