„Mundijal na dve godine može da spreči utapanje migranata“

FIFA World Cup 26. jan. 202219:23 > 27. jan. 2022 10:35
Podeli:
Đani Infantino
Copyright: xNickxPottsx 64450958

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino izjavio je da bi reforma fudbalskog kalendara mogla sa spreči fatalne posledice emigracije Afrikanaca.

Prvi čovek FIFA i dalje insistira na planu da se Svetsko prvenstvo ubuduće organizuje svake druge godine. Infantino smatra da bi Mundijal na dve godine mogao da da nadu brojnim nacijama.

„Moramo da svima damo šansu, ali da to uradimo dostojanstveno. Ne davanjem milostinje, već time što ćemo omogućiti ostatku sveta da učestvuje. Mi moramo da damo nadu Africi i tako sprečimo rizične prelaske Mediterana u potrazi za možda boljim životom. Ta potraga za boljim često se završi fatalno, na ovaj način možemo da sprečimo tragična utapanja migranata.“

Više od 20.000 ljudi je nestalo tokom pokušaja da se na razne načine pređe Mediteran, prema podacima koja je sakupila organizacija Missing Migrants Project, a Infantino u svom lobiranju sada i ovu stavku koristi kao nešto što njegovoj ideji ide u prilog.

Evropska fudbalska unija, vodeći evropski klubovi i Južnoamerička fudbalska konfederacija CONMEBOL izričito se protive planu za organizovanje Mundijala na svake dve godine, ali zato je Afrička konfederacija dala svoju podršku Infantinovom projektu.

Članicama FIFA objašnjeno je da bi promena kalendara i prelazak na dvogodišnji format najvećeg fudbalskog takmičenja na svetu generisalo oko 3,3 miljarde funti više u odnosu na sadašnji format.

Komentari

Vaš komentar