Nakon nereda u Nigeriji, preminuo FIFA/CAF lekar

Podeli:
fudbalska reprezentacija Nigerije, fudbalska reprezentacija Gane
Guliver Image/AP Photo/Sunday Alamba

Nakon što je Nigerija nije uspela da se plasira na Svetsko prvenstvo i posle remija sa Ganom (1:1) koja je na ovaj način vizirala put u Katar, na Abuja nacionalnom stadionu došlo je do opšteg haosa.

Navijači Nigerije su u besu uleteli na teren, lomili su i palili šta su stigli u poptunom haosu koji je nastupio.

U sredu ujutru stigla je još srašnija vest – Fudbalski savez Zambije potvrdio je vest da je doktor Josef Kabungo, koji je na utakmici bio kao zvanično lice Afričke fudbalske konfederacije, preminuo od posledica zadobijenih u stampedu na stadionu.

Povezano

Došlo je i do velikog sukoba sa policijom koja je ispaljivala i suzavac. Navijači Gane koji su bili na tribinama, kako se navodi u brojnim izveštajima, napadnuti su u više navrata dok su gostujući igrači bili prinuđeni da pobegnu sa terena zasuti flašicama i raznim predmetima sa tribina.

„Fudbalski savez Zambije pridružuje se celom fudbalskom svetu u žaljenju za doktorom Josefom Kabungom.

Doktro Kabungo, FIFA i CAF zvanični lekar, bio je na dužnosti na Abuja stadionu na revanš meču kvalifikacija za Svetsko prvenstvo između Nigerije i Gane koji je završen rezultatom 1:1“, navedeno je u saopštenju FS Zambije.

Ipak, detaljan uzrok smrti lekara nije naveden.

„Smatramo da je previše rano da spekulišemo razlozima njegove smrti, sačekaćemo zvanične izveštaje CAF i FIFA koji će utvrditi šta se i kako tačno dogodilo. Bio je posvećen svom poslu i cenjen i voljen u fudbalskoj zajednici. Njegova smrt je veliki gubitak, bio mi je prijatelj i neko ko je bio oslonac brojnim generacijama igrača i svojoj porodici. Bio je jedna od najboljih predstavnika Zambije na svetskim događajima“, rekao je predsednik FS Zambije Andru Kamanga.