Piksi: Iznenađenje? Sve očekujte, ali gledaćete dobru Srbiju

FIFA World Cup 13. nov 202119:22 > 22:065 komentara
Podeli:
Dragan Stojković
FSS

Optimizam izbija iz svakog hoda srpskih reprezentativaca Lisabonom. Rodonačelnik takvog stava, uglavljenog na temeljima odličnih rezultata, selektor Srbije Dragan Stojković Piksi, ponovio je i pred grupom portugalskih novinara da „orlovi“ imaju snage za završni udarac, u poslednjoj etapi, pred odlazak na Mondijal 2022.

Od izveštača iz Lisabona

Raspoložen i nasmejan, spreman da inicira i koju šalu, obećao je Srbiju na nivou prethodnih izdanja. Napadački definisanu, bez ograda i upitnika ispred ambicija i želje.

„Od početka kvalifikacija krenuli smo sa jednim stilom, nema razloga da menjamo formaciju u poslednjoj utakmici. Respektujemo sebe, gajimo atraktivan i napadački fudbal. Naša ideja nije da se adaptiramo Portugalu, već kroz dobru igru da dođemo do nama potrebnom rezultata“, poručio je Piksi sa lisabonskog „Da luža“.

Povezane vesti

#related-news_1

Glavna potka selektorove priče kretala se od respekta prema rivalu do vere u sopstvenu četu.

„Portugal je u velikoj prednosti iz dva razloga – biće domaćin i ima mogućnost da se remijem domogne Katara. Srbija je došla samo da pobedi i ode na Mondijal 2022. Portugal neće igrati na nerešen rezultat. Ko bude bolji, putovaće u Katar. Neće doći 50.000 ljudi da gleda ekipu, spremnu da kalkuliše i traži samo bod. Portugal nije takav tim, nije to ni Srbija. U Lisabonu se sastaju jedine dve neporažene ekipe u neobično brzim i mini kvalifikacijama. Došlo je vreme da vidimo ko je bolji.“

Priča o istoriji kao cikličnom fenomenu, mogao bi na Piksijevom primeru da poprimi još jednu dimenziju. Selektor Srbije, pre 37 godina, oborio je golom u finišu Portugalce, poslednji put. Srbija kasnije, u sedam utakmica, nije pobedila.

„Sećam se te utakmice, bio sam mnogo mlad. Uspeo sam da postignem treći gol za pobedu, prošlo je od tada mnogo vremena. Voleo bih da zaigram ponovo, iako je to nemoguće. Sve tradicije mogu da se sruše, tako i naša. Portugal je jaka ekipa, moraćemo da postigemo gol više, u svakom slučaju…“

Bez želje da pred izabranicima postavlja hamletovske dileme i podgreva već definisan odličan ambijent, prvi čovek srpskog tima otkrio je još jedan recept za lepu pripremu utakmice odluke.

„Pripremo se da uživamo u Kaškaišu, nedaleko od Lisabona i suncu Portugala. Ne vršim pritiske, niti organizujem sastanke sa igračima. Portugal je jedna od najboljih reprezentacija Evrope. Kristijano može da i sa jednom nogom odluči utakmicu. I nema mnogo filozofije, odlično se poznajemo, kolega Santoš sve zna o našem, kao i mi o njihovom timu.. Zato neka pobedi najbolji u našoj grupi.“

Srbija u Lisabonu
SK

Spremio je Piksi iznenađenje Portugalcima. Na pitanje ko bi mogao da bude njegov čovek od poverenja, nasmešio se i kratko konstatovao.

„Možete da očekujete sve… E, sad, u to sam ubeđen, gledaćete dobru Srbiju, spremnu da se upusti u žestoku borbu sa sjajnim Portugalom“, obećao je Dragan Stojković Piksi.

Da je vera u ekipu dovela Srbiju pred vrata SP u Kataru znaju i fudbalski laici. Odlična atmosfera i sjajan rezultatski niz iznedrili su jaku ekipu, o kojoj fudbalski Lisabon priča sa neskrivenim pijetetom. Posebno ponosan, kapiten Dušan Tadić, odigraće u nedelju 82. meč u dresu državnog tima.

„Od kada je došao selektor oseća se nova energija, vratio se kult reprezentacije i mnogo se o nama priča. Igramo lepo, kroz kvalifikacije pokazali smo kvalitet i zajedništvo, vratila se vera u srpski fudbal. Protiv Portugala ostaje nam da stavimo samo šlag na tortu“, istakao je Dušan Tadić.

Uz jasnu konstataciju:

„Verujemo u pobedu, zato smo i došli u Lisabon. U suprotnom, nije bilo razloga ni da dolazimo. Očekujem tri boda!“

Čule su se lepe reči i od Fernanda Santoša, selektora portugalskog tima, na popodnevnoj konferenciji za medije.

„Lepo je čuti sve o našem timu, posebno od jakog rivala, kakav je Portugal. Uz Kristijana, Bernardo, Bruno, Ruben Dijaš, mnogo vrede. Poštujemo sve, ali najviše nas. Da pokažemo kvalitet, ništa nije jednostavnije od nas. Jedan od njih je i moj prijatelj Žoze Fonte, nije problem da li će igrati Pepe, ili neko drugi… Očekuje nas fudbalska utakmica, da pokažemo ko je bolji“, ponovio je prvotimac Ajaksa i vođa „orlova“.

Utakmice reprezentacije Srbije ekskluzivno su dostupne za sve SBB korisnike, na EON, TotalTV i D3 platformama. Možete ih pratiti i ukoliko niste SBB korisnik, u EON paketima van SBB mreže! (PROMO)

 

Komentari

Vaš komentar