Poznato 10 putnika za Katar, za još 3 mesta 12 kandidata

FIFA World Cup 17. nov. 20210:20 > 1:0411 komentara
Podeli:
Fudbaleri Srbije
Pedro Fiuza

Pobednici grupa u Evropskim kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo - među kojima je i Srbija - mogu da odahnu, obezbedili su direktan plasman u Katar. Za preostala tri mesta bori se čak 12 selekcija. Među njima je i četvorostruki prvak sveta i aktuelni evropski šampion Italija. Ali i bivši evropski šampion Portugal, kao i Rusija, Severna Makedonija, Poljska, Švedska...

Evropske kvalifikacije

Direktan plasman na Svetsko prvenstvo 2022. u Kataru kao pobednici deset grupa Evropskih kvalifikacija obezbedili su Srbija (A), Španija (B), Švajcarska (C), Francuska (D), Belgija (E), Danska (F), Holandija (G), Hrvatska (H), Engleska (I) i Nemačka (J).

Mesto za Katar preko plej-ofa tražiće još 12 selekcija, deset koje su osvojile drugo mesto u svojim grupama. To su: Portugal (A), Švedska (B), Italija (C), Ukrajina (D), Vels (E), Škotska (F), Turska (G), Rusija (H), Poljska (I) i Severna Makedonija (J). Tu su i dve selekcije, koje su pravo na baraž stekle preko Lige nacija. To su Austrija i Češka.

Italy coach Roberto Mancini gives instructions to Leonardo Bonucci, Federico Chiesa and Andrea Belotti Beloti Kjeza Bonući
REUTERS/Alberto Lingria

U petak 26. novembra od 17 časova zakazan je žreb za plej-of kada ćemo saznati koje reprezentacije će se međusobno boriti za odlazak na Svetsko prvenstvo. Selekcije će biti podeljene u tri staze po četiri tima i igraće se dve runde po jedan meč. U prvoj rundi će domaćini biti selekcije sa statusom nosioca, a u drugom će odlučiti žreb.

„Pakao“ do Svetskog prvenstva

Nosioci su Portugal, Škotska, Italija, Rusija, Švedska i Vels i ovi timovi neće moći da se sastanu jedan protiv drugog u prvoj rundi. Njihovi potencijalni rivali su Poljska, Severna Makedonija, Turska, Ukrajina, Austrija i Češka.

Portugal's Cristiano Ronaldo, left, speaks with Serbia's Filip Kostic at the end of the World Cup 2022 group A qualifying soccer match between Portugal and Serbia at the Luz stadium in Lisbon, Sunday, Nov 14, 2021. ( Kristijano Srbija Svetsko prvenstvo
AP Photo/Armando Franca

Pobednici prve runde igraće tri finala za preostala tri mesta za završnicu Mundijala. Nimalo lak put… Sad je valjda jasno zašto je Kristijano Ronaldo plakao posle poraza od Srbije u Lisabonu. Biće đavolski teško da se stigne do Katara.

Svetsko prvenstvo će se zbog visokih temperatura u Kataru prvi put u istoriji održati u zimskim mesecima. Trajaće od 21. novembra do 18. decembra 2022. godine.

 

 

Komentari

Vaš komentar