Promena pravila, za posledja dva mesta na SP po jedan meč

FIFA World Cup 20. nov. 202112:49
Podeli:
Pedro Vilela/Getty Images

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) u petak je objavila da će mečevi međunarodnog baraža u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo biti odigrani u promenjenom formatu - umesto dva meča, na programu će biti samo jedan, a igraće se na neutralnom terenu.

Pobednici će obezbediti plasman na Mundijal u Kataru.

Odluka se odnosi na mečeve baraža u kojima će se za dva mesta boriti timovi iz Azije, Južne Amerike, Okeanije i Severne Amerike. Tri učesnika baraža trebalo bi da budu poznata do kraja marta. U azijskoj zoni regionalni plej-of biće odigran samo dan pred početak međunarodnog baraža i tada će biti poznat i poslednji od četiri učesnika na koje se ova promena odnosi.

Ovakav sistem uveden je još u kvalifikacijama za Svetsko prvenstbo 1986. i obično je reprezentacijama donosio izuzetno duga i naporna putovanja kako bi bila odigrana dva meča.

„Problemi izazvani sa pandemijom koronavirusa“ dovode do toga se utakmice zakazuju za jun, dva meseca kasnije nego što je prvobitno bilo predviđeno, naveli su iz FIFA. Odigravanje samo jedne utakmice omogućiće reprezentacijama i da ne prelaze nekoliko vremenskih zona kako bi bila odigrana po dva meča.

Još nije objavljeno ko će biti domaćin za ove dve utakmice koje će biti odigrane 13. i 14. juna.

Žreb za Svetsko prvenstvo u Kataru zakazan je za 1. april, a tada će biti poznato 30 učesnika, dva preostala mesta biće popunjena u junu. Žreb za međunarodni baraž za ove četiri zone biće obavljen 26. novembra.

Svetsko prvenstvo u Kataru počeće 21. novembra, a finale je zakazano za 18. decembar 2022. godine.

Komentari

Vaš komentar