Šahtjor poziva FIFA da izbaci Iran sa SP u Kataru

FIFA World Cup 24. okt 202215:242 komentara
fudbalska reprezentacija Irana
REUTERS/Wana News Agency

Fudbalski klub Šahtjor iz Donjecka zatražio je u ponedeljak od Međunarodne fudbalske federacije da izbaci reprezentaciju Irana sa predstojećeg Svetskog prvenstva u fudbalu.

Povezano

Poziv Šahtjora nije usamljen, pre nekoliko dana istim zahtevom FIFA se obratila i grupa iranskih sportista.

Sada se oglasio direktor Šahtjora Sergej Palkin koji je u saopštenju optužio Iran za „direktni učešće u terorističkim napadima na Ukrajince“. On je zbog toga pozvao FIFA i celu međunarodnu zajednicu da reprezentaciju ove zemlje odmah izbaci sa Svetskog prvenstva.

„Dok se iranski lideri budu zabavljali gledajući kako njihova reprezentacija igra na Svetskom prvenstvu, Ukrajince će ubijati iranski dronovi i rakete“, navodi se između ostalog u saopštenju.

Palkin je dodao i da bi izbacivanje Irana sa Mundijala bila „istorijski i sportski opravdana odluka“.

Oba poziva stigla su nakon što je u četvrtak iz političkog vrha Sjedinjenih Američkih Država stigla tvrdanja da postoje dokazi da su iranske trupe direktno angažovane na terenu na Krimu i da podržavaju ruske napade dronovima na infrastrukturu Ukrajine i civilno stanovništvo ove zemlje.

Šef ukrajinske obaveštajne službe Kirolo Budanov rekao je u ponedeljak da su ruske snage od subote koristile 300 dronova iranske proizvodnje. I Rusija i Iran negirali su ove navode.

Fudbalska reprezentacija Irana žrebom je smeštena u Grupu B u kojoj su još Engleska, Vels i SAD.

Mundijal u Kataru počinje 21. novembra.

Komentari

Vaš komentar