Santoš: Mnogo cenim Srbiju, ali Portugal će pobediti

FIFA World Cup 13. nov 202114:28 > 14:322 komentara
Podeli:
Santoš
SK

Selektor Portugala, Fernando Santoš, u najavi utakmice odluke sa Srbijom, nije krio optimizam, ali ni štedeo pohvale „orlovima“.

Od izveštača iz Lisabona

Jedva petominutni razgovor sa novinarima, uz poslovično smrknuto lice selektora, potvrdilo je da i portugalska javnost očekuje utakmicu u relaksiranom raspoloženju. Bez mnogo kritika, posle remija u Dablinu, gledajući napred, nijedna od žučnijih tema nije otvorena u Sportskom centru „Oeiraš“.

„Očekujem da će srpski igrači biti napadački orijentisani, kao i od marta do sada. Formirana ekipa ima neviđenu želju da pobedi, uvek napada i traži šanse za gol. Menjala se strategija i dinamika reprezentacije Srbije i tokom kvalifikacionih utakmica, uglavnom su izlazili sa trojicom pozadi i dvojicom u veznom redu. Očigledno, reč je o igračima velikog kvaliteta, dobro cirkulišu i trče, znamo kako se organizuju u odbrani i reaguju na loptu. Oba tima igraće na pobedu, postoje različite kalkulacije u slučaju remija, ali stil igre obećava igru na tri boda“, pojasnio je Santoš.

Lisabonski meč odluke

#related-news_1

Vremešni selektor Portugala vodiće ekipu šesti put protiv Srbije. U prethodnih pet duela upisao je dva remija i tri pobede. Na našu molbu da objasni specifičnosti dolazećeg susreta i način pripreme imao je jasan odgovor:

„Srbija ima reprezentativce koji vole da igraju, spremne da kreiraju igru. Najpre da vidimo u kojem stanju je njihova odbrana, možda je to jedina razlika u pripremi nedeljne utakmce u Lisabonu. Odlično se poznajemo, skoro jednom godišnje igramo sa Srbijom. I u ovom slučaju spreman sam da ustvrdim – radi se o dva tima velikog kapaciteta. Uprkos svemu, uveren sam u našu pobedu.“

Linija maksimalnog uvažavanja protivnika provlačila se i u ostalim komentarima selektora portugalske ekipe.

„Imamo jaku ekipu, spremnu da dođe do gola protivnika. Naš kvalitet su i defanzivni fudbaleri, kadri da iznesu utakmicu. Obe ekipe moraju da pobede, očekujem da će Srbija krenuti presing unapred i da će nas to pokrenuti. Nijedan od timova neće igrati defanzivno, tražićemo prostore i ravnotežu, fokusirani na maksimalan učinak.“

Portugalska javnost ne gleda unazad – plasman na Mondijal obaveza je za Santoša i tim.

„Važna je emotivna strana utakmice, ali ne i najbitnija. Nemamo početnika u timu, maksimalno smo spremni i verujem da ćemo pobedom overiti plasman na SP naredne godine“, istakao je Santoš.

Slične reči čule su se i od Rubena Dijaša.

„Svi smo jako motivisani, utakmica je mnogo važna, odlučujuća za plasman na Mondijal. Imamo ekstra faktor, pun stadion, domaće navijače, to je za nas važno u ovom trenutku. Svi ti faktori su pozitivni, energija je velika među nama…O načinu kako da zaustavimo Mitrovića nismo razmišljali, igrali smo već sa Srbijom i neće biti velikih iznenađenja. Naš fokus je na dobroj igri i pobedi. Igrači i reprezentacija to mogu da učine. Svesni smo da ćebiti teška utakmica, ali smo spremni.“

Sve utakmice su zaboravljene, Portugalci gledaju samo napred.

„Naravno, da ne igramo iz osvete. Nije nam se dopala situacija iz koje je poništen jedanaesterac. Radujemo se srce, to je za našu državu i naciju. Odlučujući meč za nas… Ne razmišljamo o prednosti… Svesni smo što srpski tim može da napravi i neće biti iznenađenje. Različito bi mogla da bude agresija i želja srpskog tima“, naglasio je Ruben Dijaš.

 

Komentari

Vaš komentar