Šolc ocenio da je Katar napredovao u pogledu ljudskih prava

Podeli:
Guliver

Nemački kancelar Olaf Šolc ocenio je u Kataru da je ta zemlja napredovala u pogledu ljudskih prava, dok na pitanje da li će prisustvovati Svetskom prvenstvu u Kataru 2022. nije želeo da odgovori.

„Postignut je napredak po pitanjima o kojima se već dugo raspravlja, na primer o stanju radnika, čak iako je to stanje još uvek daleko od naših standarda“, ocenio je Šolc novinarima u Dohi.  

Vlasti zalivske zemlje su redovno kritikovane od strane nevladinih organizacija zbog njihovog odnosa prema radnicima migrantima, posebno u gradjevinarstvu, bezbednosti radnika, kao i odnosu prema LGBT osobama. 

Katar je odbacio optužbe tvrdeći da je reformisao zakon o radu, a uverio je i da LGBT+ osobe dobrodošle i da neće biti diskrimisane, uprkos zakonu koji kriminalizuje odnose izmedju istog pola. 

„Pitanje ko će ići na Mondijal biće rešeno u dogledno vreme, ali je izvesno da ćemo nekog poslati“ na Svetsko prvenstvo koje počinje 20. novembra, dodao je Šolc. 

Nemački reprezentativci su na kvalifikacioni meč protiv Islanda izašli u majicama na kojim je pisalo „ljudska prava“, a veliki broj nemačkih navijača je kritikovao katarske vlasti. 

Nemački fudbalski savez odbacuje svaki poziv na bojkot Svetskog prvenstva. Nemačka je četiri puta osvojila Mundijal, a u Kataru će u grupnoj fazi igrati protiv Španije, Japana i Kostarike.