SP za žene 2023: Prvi meč na Novom Zelandu, finale u Sidneju

Podeli:
Alex Grimm/Getty Images

Novi Zeland biće domaćin prvog meča Svetskog prvenstva za žene u fudbalu 2023. godine.

Mundijal će biti odigran u devet gradova i na deset stadiona u Australiji i Novom Zelandu. Najbolje fudbalerke sveta ugostiće Adelejd, Okland, Brizbejn, Melburn, Pert, Sidnej, Velington, Danidin i Hamilton tokom pet nedelja turnira od 10. jula do 20. avgusta 2023. godine.

Prvi put će se na Svetskom prvenstvu takmičiti 32 reprezentacije, a titulu brane Sjedinjene Američke Države. Takođe, ovo će biti prvi put da svetsku smotru fudbala za žene organizuju dve zemlje pa će tako jedno polufinale biti odigrano u Novom Zelandu a jedno u Australiji.

Domaćin prvog meča na Mundijalu biće Eden Park, stadion u Oklendu kapaciteta 50.000 mesta. Finale će 20. avgusta biti odigrano na Stadionu Australija u Sidneju i svi se nadaju da će ga pratiti 83.500 navijača.

„Na krilima velikog uspeha Mundijala u Francuskoj 2019. godine, Svetski kup 2023. u devet gradova i dve zemlje biće ne samo smotra najboljeg fudbala već i snažna platforma koja će ujediniti i inspirisati ljude“, rekao je predsednik FIFA Đani Infantino.

„Ovo će biti najveći sportski događaj na asutralijskom tlu još od Olimpijskih igara u Sidneju 2000. godine koji će Australiju i Novi Zeland predstaviti milijardama ljudi. Nadamo se da će ovaj turnir ujediniti sve nacije, inspiristai generacije i omogućiti našoj prelepoj igri da se razvija u narednim godinama“, rekao je predsednik Fudbalskog saveza Australije Kris Niko.

Komentari

Vaš komentar