Srbijo, veruj ovom čoveku!

FIFA World Cup 15. nov 202110:30 > 11:2331 komentara
Dragan Stojković
FSS

Nije davno bilo, mart mesec, početak kvalifikacija za Mondijal u Kataru. Obećavao je fudbal za navijačka srca, bodove i juriš na prvo mesto. Niko se nije obazirao, niti ozbiljno prihvatao velike i glasne reči, iako veličina imena i prezimena govornika podupire onu staru da „nije bitno šta, već ko priča“... Novembra Gospodnjeg 2021. vreme je da zaključimo – Piksi, mi ti verujemo! Mnogo!

Molba za oprost nije potrebna. Progutao je srpski fudbal, posebno poslednjih godina, mnoge šarene laže, spao na nikad niže grane u istoriji, izgubio suštinu i ostao bez baze.

Piksijeva magija

#related-news_1

Lažna floskula da uspesi Zvezde i Partizana tvore sudbinu svih delatnika, od Kelebije do Štrpca, razbijena je u paramparčad poslednjih meseci opštim nepoverenjem i praznim tribinama i u trenucima evropskih uspeha i izdignuća iz vela zaborava. Iz jednostavnog razloga – nedostatak autoriteta od imena, integriteta i stava na svim nivoima urušio je poslednju ideju o poverenju u domaći kadar. Reči su postale čaša prašine, ostavljena na olujnom vetru.

Fudbalski savez Srbije napokon ima čoveka, kojem mora da se veruje. Selektora od stava, ideje, integriteta…

Zna dobro Piksi, iako se probijao kroz trenerske bogaze na Dalekom istoku, da je odavno muka pristisla fudbalsku Srbiju. I nikome nije zamerio, već je pažljivo, kao pincetom, birao reči tražeći odgovor na pitanje zašto tribine zvrje prazne i kad reprezentacija igra kako „raja“ voli. Jedna od serijskih retoričkih pobeda umešno profilisanog, iskonskog đaka srpske trenerske škole. Između redova, imalo je šta da se čuje i pročita.

Uporedo, Piksi je obećao da će Srbija igrati napadački. Danas, više nema dileme – ofanzivnije od ovog ne može. Izustio je da će reprezentacija do poslednjeg kola biti u igri za prvo mesto. Pobeda, vizija, jasno i napokon tačno! Najavio je još u septembru da njegovu četu očekuje veliki zadatak – juriš na tri boda u Lisabonu. I to je ispoštovao, do poslednje reči!

Dragan Stojković i Aleksandar Mitrović
FSS

Lična karta trenera očitava se samo na jednom mestu – terenu. Polazne osnove svake zdrave priče. Piksijeve ideje, stav, menadžment, vođenje kvalifikacionog ciklusa, raspored kadra, jačanje ekipnog duha, čeličenje grupe, narastanje i sazrevanje u najpotrebnijim trenucima, zaslužili su čistu „desetku“.

I da nije overio plasman u Katar velikom pobedom u Lisabonu, Piksi je odavno zaslužio da izmučena i ispijena fudbalska javnost prizna – selektore, „kupio“ si naše poverenje. Posle svega, dubok naklon i glasan zaključak – Srbijo, veruj ovom čoveku! Moraš, zaslužio je! Odavno!

Komentari

Vaš komentar