Crna Gora se pobediti mora, remi komplikuje, poraz…

UEFA Nations League 15. okt 20189:22 > 10:02
Srdjan Stevanovic/Getty Images

U teoriji kada se odnesu četiri boda sa dva gostovanja, pa još u pitanju direktni konkurenti, mora se biti zadovoljan. Međutim, Mladen Krstajić i njegovi izabranici moraju da budu maksimalno oprezni pred poslednja dva kola Lige nacija.

Srbija ima sve u svojim rukama. Vodi na tabeli Grupe 4 C lige, preostale dve utakmice igra kod kuće, svakako situacija koja se samo poželeti mogla. Ipak, sve bi bilo daleko bolje da je iskorišćena velika prilika da se iz Bukurešta odnese ceo plen, ali ni penal ni igrač više nisu bili dovoljni Orlovima da dođu do pobede. Sa tom pobedom, praktično bi bilo sve gotovo, a ovako, uz pobedu Crne Gore u Litvaniji, situacija se zakomplikovala.

Upravo bi remi u glavnom gradu Rumunije mogao skupo da košta izabranike Mladena Krstajića. Iako su lideri grupe, razlika je toliko minimalna da se prava na grešku nema. Srbija ima osam bodova, Crna Gora sedam, Rumunija šest. Litvanija bez bodova je već sada putnik za D ligu. Naredni rival je Crna Gora, a u poslednjem kolu Litvanija. Jasno je da Srbija sa obe pobede obezbeđuje ostvarenje primarnog cilja, a to e plasman u B ligu i automatski obezbeđivanje mesta u baražu u kvalifikacijama za EURO.

Međutim, ukoliko ne osvoji čitavih šest bodova, stvari mogu da se zakomplikuju. Prvi naredni meč sa Crnom Gorom je odlučujući. U slučaju nerešenog rezultata Sokolovi će najverovatnije ispasti iz igre, jer je teško očekivati da se Litvanija neće poediti, ali tada Rumunija izbija u prvi plan. Bodovno će se poravnati sa Srbijom, a istočne komšije imaju bolji skor u dva međusobna duela (u gostima igrali nerešeno 2:2, kod kuće 0:0), pošto se i dalje u takmičenjima pod pokroviteljstvom UEFA to gleda pre gol razlike. Srbija tada više ne bi imala sudbinu u svojim rukama. Rumunija bi meč loptu imala u Podgorici i u slučaju pobede obezbedila bi prvo mesto bez obzira na rezultat Srbije protiv Litvanije.

Tek bi poraz ekipu Mladena Krstajića doveo u nezavidan položaj. U slučaju trijumfa Crne Gore izabranici Ljubiše Tumbakovića izbili bi na prvo mesto sa 10 bodova, Rumunija bi imala devet, a Srbija osam i tada bi šansa za prvo mesto bila svedena na minimum. Morale bi Crna Gora i Rumunija da odigraju nerešeno, a Srbija da pobedi i bila bi poravnata bodovno sa Crnom Gorom. U tom slučaju gledao bi se skor u međusobnim duelima. Kako Srbija ima 2:0 iz Podgorice, ako bi minimalno izgubila u Beogradu ona bi bila u prednosti. Ukoliko bi Crna Gora pobedila sa dva gola razlike, uz tri i više datih golova, ona bi bila u prednosti. U slučaju kada bi bilo 2:0 za Crnu Goru, gledala bi se tek tada gol razlika. Trenutno, Crna Gora bolje stoji sa 6:3, dok Srbija ima 5:2, a u slučaju pobede Sokolova 2:0 gol razlika bi bila 8:3, a Srbije 5:4. Ako bi Crna Gora igrala nerešeno sa Rumunijom, ostalo bi joj +5 gol razlike i tada Srbija za siguran prolaz mora Litvaniju da pobedi bar sa pet golova razlike. U slučaju da na kraju i Srbija i Crna Gora imaju identičnu gol razliku, uz isti broj postignutih golova, Crna Gora je već u prednosti, jer ima više postignutih golova na strani, što je sledeći kriterijum (samo protiv Litvanije je postigla četiri pogotka, dok je Srbija na sva tri gostovanja samo tri puta tresla mrežu).

Ipak, Orlovi su pokazali da su najbolja ekipa u ovoj grupi i pored očiglednih manjkavosti u igri. Opreza nikada dosta, ali prilika za ostvarivanje osnovnog cilja ne bi se smela propustiti. Dobra stvar je što je makar obezbeđen opstanak, pa bar ne postoji ta presija, kao na primer kod reprezentacije Crne Gore, koja će, ukoliko završi kao treća, strepeti od eventualnog ispadanaj. Trenutno u poretku trećeplasiranih ekipa najgore stoji Kipar koji nema nijedan bod, ali Crna Gora trenutno ima samo jedan (brišu se bodovi protiv četvrtoplasiranih timova) i protiv Srbije i Rumunije će morati da juri još neki bod, jer bi u suprotnom mogla da dođe u situaciju da na kraju ode i u niži rang.

Srbija i Crna Gora se sastaju 17. novembra i tada će mnogo toga biti poznato.