Gracenote: Hrvatska i dalje može do trofeja

Podeli:
Shaun Botterill, Getty Images

Francuska je prvi favorit za osvajanje Lige nacija, BiH i Srbija su najjači timovi u ligama B i C, a Makedonci su na korak od plej ofa za Euro 2020.

To su rezultati detaljnog istraživanja koja je obavila Gracenote, vodeća globalna kompanija za sportsku analizu. Istraživanje je sprovedeno kroz milion simulacija raspleta u Ligi nacija, a bazirano je na procenjenom kvalitetu svakeod 55 reprezentacija koje igraju u UEFA.

Taj rasplet uticaće ne samo na ovo takmičenje, već i na žreb kvalifikacionih grupa za Euro 2020, koji nas čeka početkom decembra i u potpunosti će se oslanjati na rezultate Lige nacija.

Podatke koje je dobila kompanija Gracenote Sportklub će vam predstaviti u desetak tekstova tokom narednih dana.

Kroz njih ćete saznati kako će rezultati koje selekcije ostvare od četvrtka do utorka uticati na borbu za promociju i ispadanje, koga možemoočekivati u plejofu za Euro 2020, i koji tim će u koji šešir.

U prvom tekstu bavićemo se mečevima koji se igraju u četvrtak uveče.

U Ligi A igraju se dva meča – Hrvatska na Maksimiru čeka Španiju u A4, a Island gostuje Belgiji u A2. U oba slučaja sastaju se lideri sa timovi na začelju, međutim, grupe su veoma različite.

Grupa A4 svakako je najneizvesnija, jer u njoj svaki tim može na završni turnir, a dva imaju ozbiljne izglede za niži rang. Španci su favoriti sa 60 posto šansi za F4, a već u Maksimiru oni to mogu i da overe pobedom. Pobeda Hrvatske bi omogućila Vatrenima da idu na trjumf u Engleskoj i tako preotmu čelo grupe u poslednjem trenutku. Pred okršaj u Zagrebu hrvatske šanse da stignu do polufinala su 8 posto. Paralelno sa tim Vatreni vode bitku za prvi šešir, gde su im šanse 72 posto, ali zbog loše gol-razlike moraju da zapnu, jer moraju da nadmaše dva druga tima sa začelja grupa.

Belgija (67% šansi za prvo mesto) posao neće završiti u četvrtak, čak ni pobedom nad Islandom. Zbog sistema takmičenja, po kojem se u slučaju istog broja bodova gleda međusobni skor, Švajcarsku bi pobeda od 1:0 nad Belgijancima vodila na finalni turnir. Belgija juri pobedu veću od 3 razlike, koja bi joj omogućila da sa 1:2 u poslednjem kolu bude pobednik grupe, dok je Island ispao, ali ima vrlo jasan razlog za žestoku borbu: oni će u prvi šešir za Euro kvalifikacije samo ako pobede, a trijumf u poslednjem nastupu ostvari samo jedna od ekipa sa spiska – Nemačka, Hrvatska, Poljska.

Charles McQuillan/Getty Images

U Ligi B jedini meč igra se u Prateru, gde će pola stadiona bodrbiti Austriju, a pola Bosnu i Hercegovinu. Posao za Robija i njegove momke je jednostavan – bod je prvo mesto i promocija u Ligu A, minimalan poraz uz dati gol takođe. Austrija ima šansu ako dobije sa dva razlike, a zatim pobedi i u Belfastu. Kako iz Lige B osam ekipa ide u drugi šešir za Euro kvalifikacije (prvi i drugi iz svake grupe), Austrijanci u ova četiri dana ne smeju da izgube oba meča i problema neće biti. BiH je definitivno u drugom šeširu.

Liga C je najinteresantnija zbog kompleksnosti. Zbog neravnomernog broja učesnika (15 u 4 grupe) može da se desi daiz najmanje grupene ispadneniko, a iz jedne od preostale tri ispadnu dve ekipe. Promocija i ispadanje takođe nose nesrazmerno veliku razliku, jer pobednik grupe u sledećem ciklusu možda može i na Nemačku, a poslednji na San Marino. Povrh svega Euro kvalifikacije unose dodatni nivo komplikacija – šest najboljih (četiri pobednika i dva drugoplasirana) će u treći šešir, a ostali u četvrti. Zbog toga je svaka od 15 ekipa i dalje u nekoj igri.

U četvrtak igra se grupa C2, uz atraktivni atinski okršaj Grka i Finaca. Domaćin ima zvučno ime za ovaj nivo, ali je po Gracenote analizi tek 29. po kvalitetu u Evropi (Hrvatska, BiH i Srbija su redom na pozicijama 8, 12 i 14), pa njihovi slabašni rezultati ne iznenađuju. Finskoj bod garantuje i prvo mesto u grupi i treći šešir, za koji su najveći favoriti od svih u Ligi C (93 posto, Srbija je druga na 89). Grčka do promocije može samo ako dobije Fince sa bar tri razlike, a zatim dobije Estoniju, a Finska izgubi u Mađarskoj.

Mađari igraju sa Estoncima meč u kojem im bod garantuje opstanak u Ligi C, ali njihov osnovni cilj – treći šešir – biće malo teži posao. Njima su potrebne dve pobede i povoljan rasplet u ostalim utakmicama, pa imaju samo 7 posto šansi.

Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images

U Ligi D igraju se mečevi u dve grupe. Kazahstan i Letonija već su remizirali 1:1 u D1 (Letoncimataj bod daje nadu da izbegnu poslednji, šesti šešir), gde je već poznat pobednik. Gruzija nije samo overila promociju i plej of za Euro 2020, već u Andori igra i za status najboljeg tima grupne faze u Ligi D, koje donosi mesto u četvrtom šeširu za Euro kvalifikacije. Sa svih 12 bodova kavkaski tim je veliki favorit za njega, ima 85 posto izgleda. Gruzija je po kvalitetu rangiranana mesto 33, odmah ispod Crne Gore, a iznad Mađarske, Izraela ili Albanije, koji su u višem rangu trenutno. Pored njih šanse za poslednje mesto četvrtog šešira imaju Makedonija, Luksembug, Belorusija i Kosovo, ali su one male – redom 8, 4, 2 i 1 posto.

Dobar deo raspleta obaviće se u grupi D2 već tokom večeri, kada Luksemburg dočeka Belorusiju. Pobeda bi domaćinu overila promociju. Oba tima imaju obezbeđen peti šešir, što je nedostižni san samo za San Marino, jedinu ekipu koja je zakucana za šesti šešir već u ovom trenutku. Oni će dočekati Moldaviju.

Gracenote

Za kraj prvog teksta posvećenog Gracenote analizi Lige nacija, osvrnimo se na verovatnoću osvajanja ovog takmičenja. Prvi favorit je Francuska, sa čak 25 posto izgleda, a najveća je verovatnoća da će finale biti repriza finala Euro 2016, u kojem su se sastali Francuzi i Portugalci.

U petak očekujte najavu dnevnog programa, plus detaljnu analizu svih exYU timova.