Tumbaković: Epicentar svega je meč 8. oktobra

UEFA Nations League 20. avg 202013:32 > 13:35
Podeli:
Print screen/SK

Selektor reprezentacije Srbije Ljubiša Tumbaković održao je konferenciju za medije nakon objavljivanja spiska igrača na koje računa za prve mečeve Lige nacija.

Srbiju u septembru očekuju dva meča Lige nacija. Orlovi prvo gostuju Rusiji, 3. septembra, a tri dana kasnije dočekuje Tursku.

Tumbaković je ranije tokom dana objavio spisak igrača na koje računa za ove dve utakmice, a zbog uslova koje diktira pandemija koronavirusa, konferencija za medije bila je prilagođena situaciji. Novinari su mogli da pošalju pitanja, a Fudbalski savez je Tumbakovićevo obraćanje medijima prenosio na svom YouTube kanalu.

Da li se razmišljalo o rešavanju pozicije desnog beka, možda i pozivu za Antonija Rukavinu? Ko bi mogao da bude rešenje za ovu poziciju? Nemanja Gudelj?

„Dobro je pitanje jer se odnosi na igrače koji igraju u poslednjoj liniji. Pokušaću da dam odgovor kroz ono što bi trebalo da bude urađeno u naredne tri utakmice. Kroz te dve utakmice ideja je bila da se nađe način igre za ono što je naš cilj, a to je da prođemo baraž, prvo protiv Norveške, a onda i kroz drugu utakmicu. Pitanje desnog beka je pitanje koje će biti prisutno u narednom periodu. Odgovor može da se menja i u odnosu na zahteve utakmice. Ovaj spisak je malo modifikovan u onosu na ono što je bio plan u martu. Uslovi su takvi da nismo mogli da skautiramo ni naše ni protivničke igrače. Vodili smo računa da prilagodimo sve tome kako i na kojim pozicijama naši igrači igraju u svojim klubovima. Da li je to ovog momenta neki hronični nedostatak igrača koji igraju sa desne strane, ne znam. S vremena na vreme naiđe grupa igrača koji nose igru, a onda imate i pozicije na kojima ima manje rešenja. Što se tiče rešenja za to mesto, pratim i Gudelja, on je igrao na toj poziciji u mlađim danima, ali njegova igra je sada adaptirana tome da igra na sredini terena. U mojoj glavi se on ne uklapa na mestu desnog beka, ali ako bude potrebe, razmisliću i o tome“, rekao je na početku Ljubiša Tumbaković.

Povezano

Koliko na sve planove reprezentacije utiče činjenica da neki igrači dolaze sa odmora, neki su već počeli pripreme, neki još uvek igraju?

„Veliki je problem kompletna ova situacija koja traje još od marta, pa i ranije kada se koronavirus pojavio u Kini. Nije bilo okupljanja u martu. Za sve nas u ovom poslu, ovo je novi metodološki pristup radu, treninzima. Svi fudbaleri su tražili način da ostanu u trenažnom tonusu i odgovore zahtevima koji su bili potpuna nepoznanica. Nismo znali kada će fudbal da se vrati. Igrači su uglavnom radili sami i za sve u kolektivnom sportu to je nova dimenzija. Sve lige koje su igrane ili koje nisu završene, ti igrači su imali proces rada ili nerada tri meseca. Sa druge strane su zemlje koje su nastavile takmičenje, igrale su svaka na svoj način. Sve je novo, utisak na utakmicama je negativan jer nema ni navijača zbog kojih se fudbal igra. Zato je teško izmeriti i formu igrača. Mnogo je nepoznanica u svemu ovome. Grupa igrača je završila pripreme i počinje takmičenje, neke zemlje su na pauzi i počeće sada pripreme, imamo igrače koji još igraju. Treba sada sve to uklopiti i iznivelisati i za šest dana odigrati dve utakmice. Nije ovo nikakav odbrambeni mehanizam, svima je isto. Naša je odgovornost da skautiramo i naše i protivničke igrače i da dođemo do potrebnih informacija za utakmice.“

Da li vas raduje forma Nemanje Matića?

„On je proveren reprezentativac. Raduje me nastup svih naših igrača. Imamo potpune informacije o svima. Posebno raduje kada neko od 31 godine dobije ugovor na tri godine, to je dobar znak“.

Marko Grujić i Luka Jović našli su se na spisku. Da li to znači da su razrešene nesuglasice koje su posojale? Grujić rekao da je pričao sa Slavišom Kokezom i Vladimirom Matijaševićem. Da li je razgovarao sa vama?

„Šta smo radili i šta smo pričali, to je jednostavno. Sa Jovićem je situacija izdefinisana još udecembru prošle godine i neću ponovo da se vraćam na pročitanu knjigu. Marko Grujić je neko koga ja pratim od mlađih kategorija do sada. Ukazala se šansa da dobije poziv. Ja sa njim nisam razgovarao. Moj posao je da ga stavim na spisak, njegovo da odgovori. Da li je bilo neposrazuma, ja ne znam o čemu se radi“, jasan je bio selektor.

Zašto nema nijednog igrača iz Superlige?

„U ovoj situaciji, prateći sve što se dešava, skautirali smo 43 igrača koji su interesantni za ono što treba da se desi do kraja godine. Moja ideja je uvek bila da moramo da afirmišemo našu ligu, ali ovog momenta, jer je sve ‘poremećeno’, ideja je da igrači iz naše lige u fazi u kojoj ulaze u ritam takmičenja, bi bolje bilo da odgovore zahtevima u klubovima. Mi ćemo imati samo jedan klasičan trening, sve ostalo će biti treninzi za oporavak, a njima to u ovom momentu ne odgovara. Svim klubovima u Evropa mnogo znači. Ako bude postojala potreba da oni budu deo našeg tima, oni su tu. Nisam razgovarao sa ljudima iz klubova, ali podrazumevam da postiji prećutan dogovor da se klubovima izađe u susret jer bi igrači došli u sredinu gde ne bi imali trening kakav im je sada potreban“.

Šta je cilj u Ligi nacija? Da li je to prvo mesto i plasman u A diviziju?

„Naravno da svaka utakmica ima svoju dimenziju. Ovog momenta, nije lako dati takav odgovor. Ko se takmiči uvek želi da bude što bolji, da da maksimum i napravi rezultat. Istina je da je prioritet ovog momenta, nastup u baražu. Epicentar svega sada je ta utakmica 8. oktobra“

Zašto je Strahinja Pavlović dobio poziv tek kada je otišao iz Partizana?

„Nije tačno da je poziv dobio tek sada kada je otišao u Monako. Strahinja je bio evidentiran i u martu. On je bio planiran i tada i to veoma ozbiljno. Bio je u dobroj formi. Sticaj okolnosti je samo takav.“

Luka Milivojević ovoga puta nije na spisku?

„Održavamo kontankt sa svima. Rekao sam da kroz ove dve utakmice moramo da izdefinišemo ono što dolazi u oktobru. Luka je proveren igrač koga sam ja vratio u reprezentaciju u januaru. Glupo je da igrači dolaze u ovakvoj situaciji kada mi vrlo dobro sve o njima znamo. Odlučio sam se za neke igrače koje treba da proverim. Luka preskače sada, ali on je uvek uz reprezentaciju“.

Da li neki od klubova iz kojih igrači dolaze imaju posebne zahteve što se tiče zaštite od koronavirusa?

„Ovo nije pitanje za mene već za stručni štab. O medicinskom delu brinu lekari koji su dobili uputstva od UEFA na oko 40 strana. Sve je veoma specifično, od okupljanja, komunikacije, testiranja koja počinju već sutra… To je deo o kome ja nemam direktne odgovore“.

Bane Ivanović?

„Iskren da budem, malo sam specifičan i imam svoje kriterijume kada je u pitanju pravljenje spiska. Malo mi smeta to kada me pitaju šta ste pričali. Svi prolaze skener svih nas koji smo bili ovde pre i sada. Svako od tih igrača ima i svoju ličnost i sve mora da se uzme u obzir, a Bane je uz sve te uslove neko ko treba da bude reprezentativac. Selektor ima svoje pravo da napravi spisak koji mu u ideji kako treba reprezentacija igra najviše odgovara. Bane je neko ko je sjajan igrač i sjajna ličnost, ali on je sa 35 godina završio igranje u reprezentaciji, neozbiljno je pozivati ga opet“.