Veselinović za SK: Poluvisoke lopte problem za Norvešku

Podeli:
NTB Scanpix/Terje Pedersen/via REUTERS

Bledilo norveške reprezentacije i poraz u susretu sa Austrijom (2:1), u Ligi nacija, ne sme, ni pod razno, da opusti reprezentaciju Srbije baraž 8. oktobra u Oslu, konstatuje Aleksandar Veselinović, trener Čukaričkog u razgovoru za Sport Klub.

Veselinović takođe predlaže recept kojim se prošle noći predstavio gostujući sastav, recept u kojem su se smestile poluvisoke lopte.

Norveška se saplela i pala prošle noći, ali bilo bi naopako kad bi se smetnulo sa uma da su u toj reprezentacji jasno zastupljene ideje i principi u svim fazama, kompaktnost između linija tima, agresivnost na lopti, opasnost u prekidima…”, dodaje Veselinović, čovek neverovatno posvećen lopti i svemu oko lopte, perfekcionist u poslu.

Povezano

Kaže narodna: “Kad vidiš nekoga, traži u njemu vrline”, tako i Veselinović pokušava da pronikne u dobre strane Norveške, koje bi mogle da donesu problem Srbiji.

Igrači norveške reprezentacije neguju presing na centralnim delovima terena i visoko na trećini pred protivničkim golom. Taj presing rade periodično, menjaju ritam… Izuzetno su opasni kad uzmu loptu, pa, ukoliko rival nema osiguranje i korekciju, loše mu se piše. Uostalom, takvim pristupom postigli su jedini gol u susretu sa Austrijancima – odlična tranzicija, lopta na levoj strani, centaršut za Holanda…”.

Domaći sastav primio je dva gola?

Kod prvog bih da se zadržim. Poluvisoka lopta na drugu stativu, posle koje… Recept za Srbiju, da sledi primer Austrijanaca, videlo se da se Norvežani ne snalaze baš najbolje kod tih lopti, za razliku od onih, visokih, gde gospodare šesnaestercem. Što se drugog pogotka tiče, lopta u ruku, penal… Kad se sve sabere i  oduzme, zaslužena, potpuno zaslužena pobeda dominantnih Austrijanaca”.

Norvežani nisu ekipa koja dominira posedom?

Oni neguju stil od kojeg ne žele da odstupe ni pod razno, izvesno je, naravno, da će Srbija imati kontrolu u organizaciji igre, pa, ko se bolje snađe. Smatram, verujem da će Srbija da obezbedi završnu rundu za plasman na EURO”, rekao je Veselinović za SK.

Selekciju Norveške naredna utakmica čeka u ponedeljak, kada gostuje Severnoj Irskoj u okviru Lige nacija. Susret između Norvežana i ‘Orlova’ zakazan je za 8. oktobar u Oslu, a pobednik će se boriti sa boljim iz susreta između Škotske i Izraela za plasman na EURO naredne godine.