Dva ranjena orla, pobediće hrabriji

Podeli:
SK

Pred nedeljni meč drugog kola Lige nacija u kome Srbija dočekuje Tursku, medijima su se obratili selektor Ljubiša Tumbaković i golman Marko Dmitrović.

REUTERS/Maxim Shemetov

Srbija ja drugu sezonu Lige nacija počela porazom na gostovanju Rusiji (3:1), a u nedelju od 20:45 na stadionu „Rajko Mitić“ dočekuje Tursku. Na utakmici neće biti dozvoljeno prisustvo navijačima. Prenos je na kanalu Nova S.

U subotu su konferenciju za medije održali slektor Ljubiša Tumbaković i golman Orlova Marko Dmitrović koji je prvi odgovarao na pitanja koja su stigla ranije.

Ako se eliminišu greške, da li je model igre sa meča protiv Rusije ono što treba da vidimo i u duelu sa Turskom i da li možemo da očekujemo motivisanu Srbiju?

„Hrabru i motivisanu Srbiju treba očekivati uvek, prvih 25 minuta ili pola sata protiv Rusije je izgledalo sasvim dobro. Gledajući da su samo igrači iz Francuske i Rusije u takmičarskom ritmu, mi ostali smo na početku ili sredini priprema i imamo dosta vremena da podignemo nivo igre i fizičku spremu. Promenili smo i sistem i sve naredne utakmice će sigurno doneti više pozitivnih stvari“, odgovorio je Marko Dmitrović.

Koliko poznajete ekipu Turske i ko je potencijalno najopasniji?

„Poznajemo ih, ali možda ne u detalje. Znamo da su ini na individualnom aspektu veoma kvalitetna reprezentacija. Analiziraćemo ih i danas dodatno. Ne bih izdvajao pojedince, svi iz napada i veznog reda mogu da budu opasnost po naš gol. Mi smo fokusirani da sve što selektor od nast traži sprovedemo u delo i ako u tome uspemo, rezultat neće izoststi“.

Da li je šut Rusa Karavajeva bio nedobranjiv, bilo je još jedno pitanje za srpskog golmana:

„Ja sam previše samokritičan, ali znam i po mojim kolegama, svaki šut je odbranjiv. Ali, mislim da nije mogao bolje da pogodi dalji ugao, nadam se da ću sledeće slične šuteve uspeti da odbranim“.

Kolika je prednost domaći teren kada se igra bez publike?

„Prednost jeste jer smo na tom terenu igrali više utakmica, poznajemo i njegove dimenzije i podlogu, faliće publika i ambijent da nas gura napred, ali takva je situacija u celom svetu i navikavamo se na igranje pred praznim tribinama. Svakako da je i u ovakvim uslovima prednost kada igraš kod kuće“.

Da li ste gledali meč Norveške i Austrije, da li vas je iznenadio rezultat i da li ste uvideli neke mane rivala u baražu?

„Iskreno, površno sam bacio pogled jer smo u to vreme imali večeru, video sam posle samo pregled i golove, ali igrali su protiv kvalitetne reprezentacije tako da rezultat nije nešto iznenađujući jer je u takvim mečevima moguće da pobedi bilo koji tim. U ovom momentu smo fokusirani na Tursku, Norvešku ostavljamo za naredno okupljanje“.

Usledila su pitanja za selektora Tumbakovića.

Meč sa Rusijom je pokazao da ekipa ima resurse za novi sistem, ali da joj je potrebno uigravanje. Da li će i koliko biti promena za meč sa Turskom?

„Pokušavamo da prilagodimo kvalitete igrača adekvatnom raposredu na terenu. Jedan od tih detalja koji smo imali u Rusiji je karakterističan i za promenu rapsoreda pojedinaca. Za utakmicu protiv Turske nećemo praviti neka velika pomeranja, ali će biti manjih izmena“, rekao je Tumbaković.

Da li je poraz Turske od Mađarske iznenađenje, da li očekujete Tursku u najjačem sastavu?

„Iskreno, malo sam iznenađen, ali opet i Mađarska ima dobru reprezentaciju. Mislim da je selektor Turske malo ‘potcenio’ reprezentaciju Tusrke. Sigurno da će Turska u Beogradu igrati sa daleko jačim sastavom“.

Brine li vas niz sa 11 mečeva sa primljenim golom, šta nedostaje za jaču odbranu?

„To je do načina igre. Mi ćemo pokušati da svedemo broj primljenih golova na minimun. Ali, želja da postignemo gol više ima i tu drugu dimenziju da lakše primamo golove“.

Koliko je važan pozitivan rezultat protiv Tusrke za dobru atmosferu pred odlazak u Oslo?

„Pozitivan rezultat uvek definiše atmosferu unutra grupe. Mi ćemo sve učiniti da nam sve u narednih mesec dana bude ugodnije pred odlazak u Norvešku.“

Koliko se sistem sa tri defanzivca razmatra kao dugoročno rešenje?

„Rekao sam da ja to zovem raspored igrača na terenu. On je uvek prilagođen igračima koje mi imamo i rivalu protiv koga igramo. Prilagođavamo se svakako načinu i modelu igre koji želimo da sprovedemo i u skladu sa profilom igrača“.

Tandem Milinković-Savić – Tadić?

„U trenutnom fizičkom stanju u kome se nalaze svi igrači, njih dvojica ne igraju ovako prvi put. Zadovoljan sam jer su oscilacije samo refleksija tog fizičkog stanja“.

Turska je poslednja šansa da Srbija proba da igra sa dva napadača ili ćemo u Oslu sigurno igrati sa samo jedni napadačem?

„Nemam odgovor na ovo pitanje. Igraćemo po modleu koji smo uspostavili“.

U kavezu su dva ranjena lava, da li je naš gladniji?

„Kad razmišljam o lavovima, mogu da razmišljam i o orlovima koji su ranjeni u kavezima, koji bude hrabriji i agresivniji on će da pobedi“.

Protiv Rusije čak deset igrača iz pet najjačih liga Evrope, ruska reprezentacija sastavljena je uglavnom iz igrača iz tamošnjeg prvenstva, pitanje od milion dolara – u čemu leži problem?

„Tu je samo atraktivno tih milion dolara, ali ako odgovorim na njega ne verujem da će mi ova redakcija dati milion dolara. Ali da ipak odgovorim, cela naša reprezentacija nema ni pola treninga koliko ruski igrači, oni su odigrali po 12 utakmica i ko zna koliko su imali treninga, naši su odigrali po jednu ili nijednu utakmicu. Ali programska aktivnost UEFA je takva i mi na nju odgovaramo kako možemo“, zaključio je Tumbaković.