Loik Nego za SK: Srbija me iznenadila

Podeli:
Bryn Lennon/Getty Images

Lopta je crvenela u kišnoj beogradskoj, dvanaestoj, novembarskoj noći, s loptom i lica srpskih navijača, Srbija je tihim, jedva čujnim glasom rekla zbogom Evropskom prvenstvu, zatvorivši se u svom dvorištu, tugujući za onim što se ne pruža često.

Kad je tuga, onda se tuguje, onda se ne priča„, istakao je prekjuče i Ćiro Blažević za Sport Klub.

Povezano

Fudbal, ipak, ne sme da stane, Srbija mora da izađe iz tišine, da opet nešto kaže, mada, šta god prozborila u ovom jedanaestom mesecu, teško da će proći njena priča, evropska baraž rana je duboka, preduboka.

Večerašnji budimpeštanski sastanak Srbije i Mađarske, u okviru Lige nacija je, svakako, prilika za horsko oglašavanje, iako se reči neće pažljivo slušati, iako će mnogi razočarani okretati glave, iako će… Takva je sudbina onih koji su izneverili. No, kad se padne, valjalo bi i da se ustane. Problem Srbije. A, tu, prekoputa nas, iza granice, neki drugi tonovi, drugačija atmosfera, ima li nešto lepše nego biti pobednik?

O tome može da kazuje Loik Nego, reprezentativac zemlje suseda, jedan od strelaca u finalnom baražu protiv Islanda (2:1), iznenađen što Srbija, za razliku od Mađarske, neće videti EP. Nego za Sport Klub:

Moj prvi pogodak u mađarskoj selekciji, toliko važan i za mene, i za zemlju koju predstavljam. Zahvalan sam na pruženoj šansi, oduševljen što ću da učestvujem na finalnom turniru EP. Fantastično iskustvo za sve nas u grupi sa Portugalom, Nemačkom i Francuskom.“

Francuska. Grad Pariz u kojem je 15. januara 1991. godine rođen tamnoputi Nego, član svih mlađih selekcija galskih petlova. Fudbalski put vodio ga je u Nant, Romu, Standard, Ujpešt, Čarlton, opet u Ujpešt, da bi se pre šest sezona obreo u Fehervaru, gde je i danas. Šta odmah upada u oči? Svakako, podatak da je Nego igrao za Ujpešt, za čijim se kormilom u to vreme nalazio poznati srpski trener Nebojša Vignjević. Pokucaćemo i na Vignjevićeva vrata…

Srdjan Stevanovic/Getty Images

 „Nisu prošla ni tri dana od kako sam iz Srbije došao u redove Ujpešta, već se pojavio problem, povredio se standardni desni bek, a šampionat Mađarske, utakmica sa MTK na programu prvog vikenda u istoj nedelji. Pitam ljude iz kluba, imate li nekog beka koji je dosad bio u bilo kakvoj kombinaciji? Usledilo je njihovo: treninge je odrađivao momak koji se baš i na zalaže, lenj je, jeste bek, ali niko ga nije detaljnije prostudirao… Mi, zapravo, i ne znamo kakav kvalitet poseduje, nije nam dao šansu da ga upoznamo. Šta ću, kud ću, hajde da probam s njim, pa šta bude. I, krene Nego od prvog minuta. Toliko dobro da su svi ostali u čudu. Ubedljivo najzapaženji akter u minimalnoj pobedi Ujpešta. Od tog dana više se nije postavljalo pitanje da li će Nego da igra, nego šta će da igra, on je polivalentan igrač, može da zatvori svaku rupu, da odgovori svim zadacima, od bekovskih pozicija, preko veze, krila i špica. Postoje igrači za treninge i oni koji su za utakmice. Nego je za utakmice! Vuče ga ofanziva, uvek istrči do kraja, ima sjajan osećaj za prostor, tamo je gde je poželjno, zlata vredan“, jasan je Vignjević.

Francuz Nego je godinama među najboljim fudbalerima u Mađarskoj, ponuđeno mu je državljanstvo, što je i prihvatio, u ovoj sezoni odigrao četiri meča za reprezentaciju, još nije osetio gorčinu poraza.

Nadam se da ću da nastavim u istom stilu što se igre tiče, biće i poraza, naravno“, dodaje Nego.

Srbija?

Iznenadilo me što je Srbija ispala u baražu, iznenadilo zbog činjenice što njen dres nose momci iz najvećih evropskih liga. Sad se drugi put sastajemo u Ligi nacija, mogu da poželim da se ponovi Beograd, kada smo odneli plen. Srbija će, svakako, pokušati da popravi utisak iz tog dvoboja i pogotovo ono što je zadesilo u susretu sa Škotskom, a, na nama je da sve učinimo kako bismo je onemogućili. Mađarska ide čvrsto, agresivno na pobedu“, naglasio je Loik Nego za SK.

REUTERS/Bernadett Szabo

Zahvaljujemo se njegovom klupskom i reprezentativnom saigraču Nemanji Nikoliću, zaslužnom što je došlo do kontakta…

Prijatelj Nego, sjajan čovek, dobra duša, izuzetan fudbaler“, prokomentarisao je Nikolić.

Nije kraj. Na stolu je i dalje mađarsko-srpsko suočavanje. O njemu će trener s kojim smo se malopre ponovo sreli, reč ima Nebojša Vignjević:

Mađarska juri prvo mesto u grupi, za nju je predstojeće veče veoma značajno, u meč će ući motivisano, maksimalno angažovano, s mnogo energije, uz svoj glavni adut: timski duh. I, još nešto: ne bih se složio sa onima koji misle da susret u Budimpešti nema nikakvu važnost za Srbiju. Ma, ima. I te kako ima. Ovo je novi duel, novi početak za našu selekciju. Istina je i da se, posle razočaravajućeg ishoda protiv Škotske, sve meri i gleda drugačijim očima, istina je i da se ništa veliko ne može postići u sledećoj utakmici, rane krvare i teško ih je zalečiti, istina je i da smo ono veliko propustili neodlaskom na finalni turnir Evropskog prvenstva, ali istina je da će i dalje biti velikih stvari, velikih takmičenja… Zato se traži serija uspešnih igara, kako bi se postepeno gradio autoritet u Evropi, neka ovaj revanš s Mađarima bude polazna tačka ka boljem, lepšem, sadržajnijem, kvalitetnijem…

Utakmica Mađarska – Srbija na programu je od 20,45, uz TV prenos na Novoj sport.