Jovićeva junska priključenija

UEFA Nations League 10. jun 20229:30 > 10:204 komentara
Podeli:
Luka Jović
FSS

Eto, i to je u današnjoj fudbaloj industriji moguće. Osmeh dečaka od 60 miliona evra, momački poštene i iskrene reči, čak i suza srećnica u skrivenom krajičku oka. Sve u jednom spakovao je Luka Jović, devete junske večeri, desetak minuta posle pobede Srbije u Solni.

Hladnim pravilima „modernog“ fudbala odvojen od običnog čoveka, hermetički zatvoren u čauru velikog kluba, bez kiseonika i daška svežeg vazduha, iskoristio je Jović jednominutni “bis” pred kamerom da Srbiji prozbori koju reč. Bez Realove senke iza leđa i okova giganta, onakav kako je o njemu šaljivo zborio Miodrag Grof Božović, dok je kao prvotimac Crvene zvezde pohodio beogradske pekare u potrazi za izdašnim buhtlama…

Povezano

#related-news_1

Da, to je i danas običan momak. Da, to je prvotimac Real Madrida. Da, to je dečko sa stavom i dušom. Da, to je budućnost fudbalske Srbije.

Ne bi priče, niti ukazanija Srbiji, bilo da prethodno Luka Jović, na „Frends areni“ nije odigrao možda i najbolju utakmicu u Piksijevoj eri. Jeste pogodio za konačnih i značajnih 1:0, ali i za sve ostalo, u 78 minuta role na prepoznatljivom stadionu u Solni, Luka zaslužuje stisak ruke.

Motivacija je valjda logičan pratilac momka sa 25 leta, željnog fudbala, pred očima cele nacije. A, posle sumorne sezone i prstima sabirane minutaže, usput i lutanja u dresu reprezentacija, Jovićev energetski napon premašio je tačku proseka. Obična norma i pretpostavka ozbiljne karijere, tokom 78-minutne partije napadača Srbije ispoštovana do poslednje stavke, suštinski nije nikakva novina, niti povod za hvalu.

Ali, sve ostalo jeste. Razlog zbog kojeg Srbija mora da podrži i veruje Luki Joviću.

U prvom redu podatak da je već postigao dva, od ukupno pet golova „orlova“ u trećem ciklusu Lige nacija. Prvi, protiv Slovenije za prelomnih 3:1, drugi u Solni, vredan tri boda. Ukupno četiri pogotka, pred očima Dragana Stojkovića, poslednja dva u mečevima takmičarskog značaja, dokazi su neutanjene Jovićeve golgeterske strasti, u naizgled nezainteresovanom liku momka dečačkog lica iz Bijeljine.

Vole moderni stručnjaci da se zabodu u brojke i nošeni svakojakim matematičkim parametrima dokazuju ko je i zbog čega bio najbolji. Lukin „švedski rad“ nije zahtevao dodatne provere – savršeno kretanje, uvek ispred gola Olsena, permanenta opasnost u kaznenom prostoru, hladna egzekucija i pride dve odlične šanse, potvrdili su Jovićev epitet igrača utakmice.

Luka Jović
FSS

Saradnja unutar najboljeg srpskog tima polako dobija obrise perfekcije. Automatizam i brzina, snaga i egzekucija, ofanziva i dominacija, ma ko bio na terenu, definišu osnove Piksijeve Srbije. Zato se i Luka savršeno uklopio u priču o timu svesnom sopstvene snage. Iskoristio je „pet minuta“ slave na svim poljima – golovima, rečima i stavom dokazao da zaslužuje podršku Srbije. Bez izuzetka!

Junska priključenija 2022. mogla bi i sudbinski da odrede karijeru Luke Jovića. Očekujući poslednji duel poznoprolećnog i burnog ciklusa Lige nacija, sve bi moglo od dolazećeg leta da promeni fudbalsko žitije običnog momka i prvotimca Real Madrida. Spoj, na prvi pogled, nezamisliv u industrijskom i isfiltriranom sportu.

Slučaj Luke Jovića potvrda je da su i danas čuda relativna stvar…

 

 

Komentari

Vaš komentar