Srbija protiv Švedske: Pet razloga za pobedu

UEFA Nations League 24. sep 202210:0014 komentara
Sergej, Stojković i Tadić
Starsport/Srđan Stevanović

Rasplet na pomolu, prvo mesto u mislima... Najbolji fudbaleri Srbije, u subotu veče, ugostiće Švedsku u pretposlednjem kolu četvrte grupe „B“ divizije Lige nacija. Specifična težina poslednjeg predmondijalskog meča u Beogradu namenila je „orlovima“ ulogu favorita i priču o poželjnom i trijumfu od višestrukog značaja.

Izdvojićemo pet najbitnijih.

Prvi, takmičarski najznačajniji – liderska pozicija i juriš na promociju u „A“ diviziju. Piksijevom timu, bez obzira na rezultate Norveške, maksimalan učinak u poslednja dva kola garantuje prvo mesto u grupi. Matematički, „orlovima“ može da bude dovoljan i bod u poslednjem kolu, ukoliko u subotu veče pobede izabranike Janea Andersona.

Srbija – Švedska

Norvežani će 45 minuta ranije završiti duel sa Slovenijom i u slučaju remija, ili pobede domaćina, Srbija već protiv Švedske na trijumfalan način može da zakaže duel odluke u Oslu, 27. septembra. A, po tom scenariju, teret trijumfa u poslednjih 90 minuta pritiskaće isključivo norveški tim.

Drugi, ne manje bitan – psihološki momenat. Da od pobeda nema boljeg vezivnog tkiva, najbolje zna aktuelna generacija srpskih reprezentativaca. Pregazili su „orlovi“ 2021. nošeni ulogom rimskih trijumfatora, naterali domaću javnost da potencijal ekipe definiše isključivo iz sportskog ugla, izgradili imidž tima kojem se veruje.

Poluvreme na Stožicama, od 2:0 do 2:2 u junskom ciklusu Lige nacija, otkrilo je hrpu mana srpskog tima. Moralo je i to da se desi, na sreću, u odlično vreme i kad se samo poželeti moglo… Pobeda nad Šveđanima, tu dileme nema, ojačala bi ionako optimističan ambijent unutar tima. A, tek promocija u najbolji razred Lige nacija…

Srpski tim igraće u subotu veče pred dečacima i devojčicama, mlađim od 14 godina. Ponovo! Imaju ti susreti posebnu draž, pričali su i ne libe da to ponove srpski reprezentativci i u ovim danima. Ambijent otužno praznih tribina biće, donekle, amortizovan dečijom grajom i pesmama iskrene podrške. U Fudbalskom savezu Srbije očekuju desetak hiljada dečaka i devojčica na tribinama. Ma koliko da ih bude, Dušan Tadić i četa iza njega znaju šta valja činiti… Pobediti, nego šta!

Sličan, četvrti, vidljivi razlog za trijumf biće – mondijalska uvertira. Spisak za Katar brojaće 26 prezimena, baš koliko se poslednjih dana nalazi na pripremama u Staroj Pazovi. I to posle povratka Nemanje Gudelja u Sevilju.

Guliver

Dvojica debitanata, Srđan Babić i Stefan Mitrović, podjednako i momci sa manjom minutažom, Uroš Račić, Ivan Ilić, Aleksa Terzić, Erhan Mašović i Strahinja Eraković, imaće ekstra motiva da iskoriste svaki minut na terenu, dokažu da zaslužuju mesto na mondijalskom spisku. I tu valja potražiti iskricu poželjnog trijumfa protiv švedskog tima.

Napokon, fudbalska Srbija polako broji dane do Mondijala. Posle Švedske, „orlova“ više neće biti u Beogradu. Dovoljan razlog da pobedom u petom kolu Lige nacija Srbiju napuste kako su i protutnjali kvalifikacionom stazom – uzdignutih glava, u ritmu pobednika!

A, ko bi mogao da sazida preko potrebna tri boda, u subotu veče, na stadionu „Rajko Mitić“?

Očekuje se da Dragan Stojković, u formaciji 3-4-1-2 rasporedi snage i izdiktira startnih 11: Vanja Milinković SavićMiloš Veljković, Stefan Mitrović, Strahinja PavlovićDarko Lazović, Sergej Milinković Savić, Saša Lukić, Filip KostićDušan TadićDušan Vlahović i Aleksandar Mitrović.

Početak duela, na stadionu „Rajko Mitić“ zakazan je za 20.45.

Komentari

Vaš komentar